TBMM, milletvekillerinin ağız sağlığı için keseyi açtı

Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milletvekilleri ve birinci derece yakınlarının faturası TBMM tarafından karşılanacak 'vidalı diş sayısı' arttı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel'in implant tedavisi faturasının ödenmemesinin ardından TBMM Başkanlık Divanı, tedavi yönetmeliğinde değişikliğe gitti. Yeni yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.
Milletvekilleri, eski milletvekilleri ve dışarıdan atanan bakanlarla bunların bakmakla yükümlü oldukları eş ve çocuklarıyla anne ve babalarının tedavilerini düzenleyen yönetmeliğe göre, bu kişilerin diş tedavileri TBMM Diş Kliniği'nin yanı sıra resmi ve özel sağlık kurumlarında da yaptırılabiliyor.

Milletvekillerin implant tedavi bedeli, üniversite diş hekimliği fakültelerinden cerrahi, protez ve periodontoloji anabilim dallarından en az birer öğretim üyesinin katılımıyla oluşacak bir heyet tarafından karara bağlanması halinde' bedeli TBMM tarafından karşılanıyor. TBMM, bu rapora dayanarak protez yapımına destek amacıyla her çenede iki ve belli koşullarda da üç implantı ödüyordu.

AKP'li Hotar'ın implantlarının bedeli de yönetmeliğin öngördüğü koşullara uymadığı ve sınırları aştığı gerekçesiyle TBMM tarafından faturası ödenmemişti. Konuyla ilgili yakınmalar üzerine TBMM Başkanlık Divanı toplanarak, yönetmeliği değiştirdi. 21'inci maddedeki sınırlamalar kaldırıldı ve her çene için altı implant yapılabilmesine olanak sağlandı. Yönetmelik yürürlüğe girmesi için Başbakanlığa gönderilirken, yayımlanıncaya kadar kamuoyuna yansımaması için de gizli tutuldu. Radikal, Hotar'ın partideki sekreteryasına görüşme isteğini iletti, sonuç alamadı.

Tek implant diş 850 YTL

Türk Diş Hekimleri Birliği'nin asgari ücret tarifesinde bir implantın bedeli 850 YTL. Bu fiyata implant malzemesi dahil değil. Diş hekimleri, malzemeler ithal olduğu için bir implantın bedelinin asgari 500 avro (1000 YTL) olduğunu ve implant üzerine yapılan kaplamalarla bedelin daha da arttığını söyledi.

Vatandaş başının çaresine baksın

Yönetmelik değişikliğiyle milletvekillerinin diş tedavilerinde yeni olanaklar sağlanırken, Maliye Bakanlığı'nın 2006 Bütçe Uygulama Talimatı'yla çalışanların tedavi hakkı kısıldıkça kısıldı. Maliye'nin talimatına göre, bu yıl üç öğretim üyesinin raporunu alarak implant tedavi görmek zorunda olduğunu kanıtlayan çalışanlara, bunun için 90-120 YTL ödeme yapılacak. 2007 yılı başında yürürlüğe girecek Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'ndaysa implant bedelleri tümüyle kapsam dışı bırakıldı.
Yasayla protez tedavisine bile sınırlama getiriliyor. Böna göre 18-45 yaşındaki sigortalıların protez bedeli karşılanmayacak. 18 yaşından küçük ve 45'inden büyüklerin protez bedellerin belirlenecek tarifeye göre yarısı ödenecek, yarısını sigortalı kendisi karşılayacak.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber