YAŞ'ta 'teamüller' işleyecek

Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 10:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Tayyip Erdoğan, geçmiş yılların aksine bu yıl Yüksek Askeri Şûra (YAŞ) toplantısının sadece açılış ve kapanışına katılacak. YAŞ toplantısında Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı görevini iki yıllığına devralması bekleniyor.

YAŞ, 1-4 Ağustos'ta Erdoğan'ın başkanlığında toplanacak. Toplantıda Genelkurmay Başkanı'nın yanı sıra Jandarma Genel Komutanı'nın emekliye ayrılması, iki korgeneralin orgeneralliğe terfi etmesi bekleniyor. YAŞ toplantısı, son bir yıldır süren ve Şemdinli iddianamesiyle alevlenen "Büyükanıt'ın önü mü kesiliyor" tartışmalarına son verecek. İstanbul'da önceki gün bir grup gazeteciyle sohbet eden Erdoğan, Büyükanıt'ı överek ordunun teamüllerinin devam edeceğini söyledi. Bu, şu andaki Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök'ün emekli olacağını ve görevini Büyükanıt'a devredeceğini gösteriyor. Büyükanıt'ın ayrılmasıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevi boşalacak. Budaya da teamül gereği 1. Ordu Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ'un gelmesi bekleniyor.

Jandarma Komutanı da değişecek

Yine teamüllerin işlemesi durumunda Büyükanıt'tan sonra Başbuğ, Genelkurmay Başkanı olacak. Başbuğ da yaş haddi nedeniyle iki yıl bu görevde kaldıktan sonra görevi 2010'da şimdiki Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e devredecek. Bu yılki YAŞ'ta Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'yla Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert yerlerini koruyacak. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Fevzi Türkeri emekli olacak. Toplantıda yeni Jandarma Genel Komutanı da belli olacak. Türkeri'den boşalan göreve Ege Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel ya da 2.Ordu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın getirilmesi bekleniyor. Türkeri'nin emekliliğinin ardından iki orgenerallik kadrosu boşalacak. Bu kadrolar için sıra bekleyen yedi korgeneral arasından seçim yapılacak. Sıra bekleyen korgeneraller arasında bir davada sanık olarak yargılanan 3. Kolordu Komutanı Korgeneral Ethem Erdağı da var. Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı eski Genelkurmay Genel Sekreteri Korgeneral Atilla Işık da orgenerallik bekleyenler arasında ilk sırada yeralıyor. Orgenerallik bekleyen diğer korgeneraller şöyle: Hasan Iğsız, Şaban Recai Öztürk, Dursun Bak, Erdal Ceylanoğlu, Ayhan Taş.

Erdoğan'dan Malezya arası

Göreve başladığı 2003'ten itibaren dördüncü YAŞ toplantısına katılacak olan Erdoğan, daha önceki üç toplantının tamamına başından sonuna kadar katılmıştı. Erdoğan, bu toplantıya 'devamsızlık' yapacak. YAŞ'ın açılışına katılacak Erdoğan, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) toplantısına katılmak için Malezya'ya gidecek. Başbakan'ın dönüşte YAŞ'ın kapanış toplantısına katılması bekleniyor. 4 Ağustos'ta sona erecek toplantıda alınan kararlar Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayına sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak. İKÖ'nün Dönem Başkanı Malezya'nın Dışişleri Bakanı Seyyid Hamid Albar, Lübnan'da İsrail ve Hizbullah güçleri arasındaki çatışmaların durdurulması için İslam ülkelesi liderlerini acil toplantıya çağırmıştı.
Bu çağrı öncesinde YAŞ'ın tamamına katılmak için hazırlık yapan Erdoğan, çağrıyı kabul etmişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber