MEB'in teknoloji Genel Müdürlüğü'nde neler oluyor?

Haber Giriş : 30 Temmuz 2006 16:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü (Eğitek), açıköğretim lisesi sınav soruları arasında 4'ncü sınıf biyoloji testinin sorularına yer vermeyerek bir skandala imza atmasının ardından şimdi de organizasyonunu yaptığı Ortaöğretim Kurumları Sınavı (OKS) adayların tercihlerinin dışındaki okullara yerleşmesiyle gündeme geldi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın, eğitim ve öğretimin teknolojik gelişmelerle desteklenmesi, yaygınlaşması, niteliğinin yükseltilmesi amaçları doğrultusunda faaliyet gösteren Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nde yapılan "hata"lar, "Eğitek'te neler oluyor?" sorusunu akla getiriyor.

GEÇEN YIL TEKRARLANAN HATALARDAN DERS ALINMADI

Milyonları ilgilendiren sınavların düzenleyicisi Genel Müdürlük, OKS'de geçen yıl yaşanan sorunların aynısına bu yıl da imza attı. Genel Müdürlük, geçen yılki OKS'de tercih kılavuzları, puan dönüştürmeleri, kontenjanların yanlış bildirilmesi üzerine yapılan hatalı yerleştirmelere karşın, bu yıl da yüzdelik dilimlerde hatalar yaptı. Bakanlık'tan alınan yüzdelik dilimlerle, öğrencilerin okullardan edindiği sınav sonuç belgelerindeki yüzdelik dilimlerin birbirini tutmadığı ortaya çıkarken, hatalar zincirinin puan hesaplamalarında da olabileceği kuşkuları oluştu.

Genel Müdürlüğün organizasyonundaki OKS'de son olarak yanlış yerleştirmenin de yaşandığı ortaya çıktı. OKS'den 456 puan alarak başarılı olan ve 5'i fen, 1' Anadolu lisesi olmak üzere 6 tercihte bulunan Alp Hekimoğlu'nun, tercihlerinde yer vermediği Esatpaşa İmam Hatip Lisesi'ne yerleştirildiği belirlendi.

SORULARI UNUTAN GENEL MÜDÜRLÜK

Aynı Genel Müdürlük, geçen ay yapılan Açıköğretim Lisesi Sınavı'nda da soruları unutarak başka bir skandala imza atmıştı. 24-25 Haziran 2006 tarihlerinde yapılan sınavda, 4'ncü sınıf biyoloji dersinin sorularına kitapçıkta yer verilmediği ortaya çıkmıştı. Soruların eksik çıktığının fark edilmesi üzerine Bakanlık, milyarlarca lira masraf ederek biyoloji 4'ncü sınıf sorularının yer aldığı yeni bir sınav yapmıştı.

KADROSU DAĞITILAN GENEL MÜDÜRLÜK

Teknik elemanların görev yaptığı Genel Müdürlük'te AKP iktidarıyla birlikte çok sayıda çalışan görevinden uzaklaştırıldı, birçok personel ya öğretmenliğe döndü ya da başka dairelerde görevlendirildi.

SINAV YAPILIRKEN YETKİLİLER YOK İDDİASI

Genel Müdürlüğe ilişkin önemli iddialardan birisini de üst düzey görevlilerin sık sık yurt içi ve yurt dışı görevlere gönderilmesi oluşturdu. Özellikle sınavların yapıldığı dönemlerde sınavlar dairesindeki yöneticilerin yurt içi ve dışında görevlere gittiği, yurt dışı görevlere daha önce 5 gün gidilirken bazı yöneticilerin 8-10 günlüğüne gönderildiği belirtildi.

HATALAR YAPILIYOR SORUŞTURMA YOK

Skandal düzeyinde hatalara imza atan Genel Müdürlüğe ilişkin hiçbir işlem yapılmaması ise dikkatlerden kaçmıyor. Ne açıköğretim lisesi sınavı ne de OKS'deki hatalar nedeniyle Genel Müdürlük düzeyinde bir soruşturmanın yürütülmediği kaydedilirken, tercihleri değiştirilen Alp Hekimoğlu olayının basında yer almasının ardından soruşturma açma zorunluluğu duyuldu.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber