Çavuşoğlu: Herkesi memnun eden bir karar çıktı

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na dönmesine ilişkin "Sanırım herkesi memnun eden bir karar çıktı ve görevine döndü" dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Mart 2015 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çavuşoğlu: Herkesi memnun eden bir karar çıktı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hakan Fidan'ın MİT Müsteşarlığı'na dönmesine ilişkin, "Bir insanın kendi kararları önemli ama siyaset ve bürokraside önemli konularda her zaman tek başına sizin karar vermeniz mümkün olmayabilir. Size güvenen ve bu önemli görevleri veren büyükleriniz vardır" dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Malta'nın başkenti Valletta'da Dışişleri Bakanı George Vella ile baş başa ve heyetlerarası görüşmelerde bir araya gelen Çavuşoğlu, daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, Hakan Fidan'ın AK Parti'den milletvekili aday adaylığından çekilerek MİT Müsteşarlığı'na dönmesine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine, Fidan'ın kendisinin dostu ve aynı zamanda okul arkadaşı olduğunu söyledi. "Bir insanın kendi kararları önemli ama siyaset ve bürokraside önemli konularda her zaman tek başına sizin karar vermeniz mümkün olmayabilir. Size güvenen ve bu önemli görevleri veren büyükleriniz vardır" diye konuşan Çavuşoğlu, özellikle hassas görevlerde önemli görevlerde bulunan kişilere ilişkin beklentiler de olduğunu ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ama sonuçta sanırım herkesi memnun eden bir karar çıktı ve görevine döndü. Muhalefetin bu konudaki eleştirilerine katılmıyorum. Fidan, hangi görevi verirseniz verin görevini objektif ve dürüst bir şekilde yapar. Paralellerin rahatsız olmasını anlıyoruz çünkü onların foyasını Fidan ortaya çıkardı. Bu konuda mücadelede hiç taviz vermediği için onların tepkisini anlıyoruz. Her konuda her zaman onun yanındayım."

Libya iddiaları

Yabancı bir gazetecinin "Geçen hafta Türkiye'nin Malta üzerinden Libya'ya silah gönderdiği iddiaları vardı. Bu iddiaları nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusuna Çavuşoğlu, "Bu tamamıyla yanlış bir iddia. Türkiye asla Libya ya da diğer ülkelere silah aktarmadı" yanıtını verdi.

Çavuşoğlu, Türkiye olarak bu ülkede en kısa zamanda ateşkesin olmasından yana olduklarını dile getirerek, Libya'ya dışarıdan ya da herhangi bir askeri müdahalenin tehlikeli olacağının altını çizdi.

Libya'daki gelişmelere yönelik Birleşmiş Milletler'in çabalarını desteklediklerini ve siyasi çözümü bir an önce istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Esasen Libya'ya müdahale eden ve oraya silah yardımı yapan komşu ülkelerden geliyor bu iftira. Çok açık söyleyeyim. Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden geliyor bu iftiralar" dedi.

Avusturya'daki İslam Yasası

Mevlüt Çavuşoğlu, Avusturya'da çıkan İslam Yasası adlı düzenlemeye ilişkin Türkiye'nin bir girişimi olup olmayacağının sorulması üzerine, bu yasanın önceki yasaya göre bazı olumlu gelişmeler de sağladığına değindi.

"Fakat Avusturya'da tüm dinlere karşı yönetim eşit olmalı. Devlet İslam'a karşı tedbir alıyor ya da yasa çıkarıyor izlenimi verilmemeli" diye konuşan Çavuşoğlu, kendi altyapısını oluşturmadan dışarıdan din görevlilerinin gelmesinin engellenmesinin de gerçekçi bir yaklaşım olmadığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu, "Biz de o ülkede görev yapan din adamlarının o ülkenin dili ve kültürünü iyi bilmesini arzu ederiz. Bunun için birlikte de okullar açabiliriz. Eğer bu işleri boşluğa bırakırlarsa oradaki Müslümanlar radikal grupların eline de düşebilir, Allah korusun" ifadesini kullandı.

Bu konulardaki düşüncelerini birkaç gün önce Riga'daki AB dışişleri bakanları toplantısında Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz ile de paylaştığını söyleyen Çavuşoğlu, "Kendisi de yakında Türkiye'ye gelecek. Orada da karşılıklı işbirliği yapılacak konuları ve düşüncelerimizi paylaşacağız" şeklinde konuştu.

Muhabir: Meltem Uzun

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber