İşadamları: Kriz bekleyen avucunu yalar

Türkiye'nin Davos'u olarak bilinen Uludağ Ekonomi Zirvesi başladı.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 14 Mart 2015 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşadamları: Kriz bekleyen avucunu yalar

İBRAHİM ACAR

METİN CAN

Zirvede SABAH'a konuşan işadamları kriz söylentilerine tepki göstererek istikrar ve güçlü Türkiye vurgusu yaptı. Türkiye'nin 2001 krizinin ardından ciddi bir değişim sürecine girdiği konusunda birleşen iş dünyası, dönemsel olarak yaşanan gelişmelerin Türkiye ekonomisine zarar veremeyeceğini söyledi. Seçimin ardından daha hızlı ve istikrarlı bir büyüme gözleneceğini belirten işadamları, yeni Türkiye'nin yeni bir yola girdiği ve bu yolda ciddi başarılara imza atacağı görüşünde birleşti.

Ali Babacan / Başbakan Yardımcısı:

Dolardaki dalgalanma her ülkede yaşandı

BaşbakanYardımcısı Ali Babacan, Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde 'kriz çıkmasını' bekleyenlere ders gibi açıklamalar yaptı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Merkez Bankası politikalarını eleştirmesi nedeniy- le kurun arttığını savunanlara yanıt veren Babacan, dolardaki artışın hemen hemen her ülkede ve her yatırım aracına karşı yaşandığını söyledi. Babacan, "Avrupa deflasyon sürecine girdi, dünyada dalgalı bir dönem yaşanıyor. Öyle ki, dünyada ekonomi yöneticileri euro-dolar totosu oynamaya başladı" dedi. ABD'deki faiz artış beklentisinin doları güçlendirdiğine işaret eden Babacan, bunun etkisinin en çok euro/ dolar çapraz kurunda görüldüğünü söyledi. Son 3-4 haftada bizde de kurlarda dalgalanmalar oldu" diyen Babacan, sadece Türkiye'de değil tüm dünyada benzer durumun yaşandığını kaydetti. Ekonomik istikrarın yeni anayasaya bağlı olduğu mesajını veren Babacan, Türkiye'nin kamu borcu ve bütçe açığı konularında dünyanın en iyi ülkelerinden birisi olduğunu söyledi.

Ali Ağaoğlu / Ağaoğlu Yönetim Kurulu Başkanı:

Türkiye ekonomisi uçuşa hazır

Türkiye'deki kriz söylentilerine aldırış etmemek lazım. Ne bugün ne de uzun vadede bir kriz görmüyorum. Son 13 yılda ciddi bir başarı hikayesi yazıldı. Güçlü kamu maliyesi ve bankacılık sistemi ile küresel krizler bizi hep teğet geçti. Bu tür söylentiler özellikle seçim öncesi çıkar. Türkiye bunları da aşacak güçte. Seçimden sonra Türkiye hem ekonomik hem siyasi yönden uçacak. Döviz kurunda yaşanan gelişmeler uluslararası piyasalarla ilgili. Ucuz döviz çok sürdürülebilir bir şey değil.

Hüseyin Özdilek / Özdilek Holding Yönetim Kurulu Başkanı

Söylentilerin hepsi vızıltı, başarı hikayesi yazılıyor

Türkiye'dekriz var demek çok yanlış olur. İstikrar var ama bunu görmeyenler var. Biz gecelik 7 bin faiz oranlarını görmüş insanlarız. Kurda yaşanan gelişmeler uluslararası piyasalardan kaynaklı. Avrupa ve Amerika gelişmekte olan ülkeler üzerinde oyun oynuyor. Bu oyunda Türkiye gibi güçlü ülkeler ayakta kalacak. Yeni Türkiye sürecinde daha fazla üretime yönelmeliyiz. Katma değerli ürün bizi daha fazla yükseltecektir. AK Parti de ekonomik ve siyasi istikrarla başarı hikayesi yazdı.

Kemal Güneş / Sunset Mayo Yönetim Kurulu Başkanı

Kurdan para kazanma dönemi bitti, üretmeliyiz

2015 temkinli olunması gereken bir yıl. Ancak kriz var söylentileri de gerçekleri kesinlikle yansıtmıyor. Dövizde yaşanan gelişmeler nedeniyle şirketlerin işleri bir nebze zora giriyor ancak bunun geçici bir dönem olduğuna inanıyorum. Kurdan para kazanma devri bitti. Bunu herkes bilsin. Türk şirketleri eğer borcu dövizleyse dövizle, TL'yle ise TL ile ticaret yapmalı. Bu çok önemli. İşadamları olarak artık üreterek para kazanmalıyız.

Abdülkadir Konukoğlu / Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı:

Yatırım yapın, üretin istihdam oluşturun

Amerika ve Avrupa, Türkiye'nin bölgesinde güçlü olmasını istemiyor. Gelişen ve büyüme potansiyeli olan ülkeleri risk olarak görüyor ve bunlar bir takım oyunlar oynuyor. Türkiye güçlü ekonomik yapısıyla bu süreci başarıyla atlatacak. Seçim dönemi yaklaşıyor ve yatırımcıların bir bekleme sürecine girdiğini duyuyoruz. Neyi bekliyorsunuz, Türkiye yıllardır seçim süreçleri ile bu başarıları elde etti. Hiçbir şey değişmez. Yatırım yapın, üretin ve istihdam oluşturun.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK TEMELLERİ ÇOK GÜÇLÜ

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir: Türkiye'de kimse moralini bozmasın. Yatırımlarımıza devam edelim. Enerjide daha alınacak çok yolun olduğuna inanıyorum. Türkiye büyüyecekse, gelişecekse ve AB ülkesi olacaksa kimsenin bundan şüphesi olmasın. Enerjiyi eninde sonunda biz üreteceğiz. Kimse moralini bozmasın. Yatırımlarımıza devam edelim. Enerjide daha alınacak çok yol var. Daha devletin elinde doğalgaz, hidrolik ve kömür santraller var. Bunları hızla elinden çıkarması lazım.

IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen: Türkiye'nin büyümesinde imalat sanayisinin önemini biraz ihmal ediyoruz. Bu şekilde devam etmemiz mümkün değil. Gayri safi milli hasıla içerisinde imalat sanayimiz yüzde 1'ler seviyesinde. Halbuki, bunun 25 seviyesinde olması gerekir. Biz, aşağı yukarı 1998'lerde ulaştığımız gayri safi milli hasıla içerisinde sanayimiz yüzde 23'e kadar gelmiş.

IMF İcra Direktörü İbrahim Çanakcı: Türkiye ekonomisinin temelleri son derece güçlü. Aslında, son dönemdeki hareketliliğin, Türkiye'nin iktisadi temelleriyle çok tutarlı olduğunu söylemek zor. Türkiye'nin iktisadi temelleri güçlü yapısını korumaya devam ediyor.

DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan: Afrika, Türkiye ve dünyanın hemen her ülkesi için çok önemli. Bazı ülkeler coğrafyanın önemini daha yeni anlamaya başladı. İnsanın olduğu her yerde ihtiyaç vardır. Bugün belki birçok ülkenin, çok geç fark ettiği büyük bir potansiyelden bahsediyoruz. The Economist Afrika'yı geçmişte "Ümidi olmayan, çok sıkıntılı bir kıta" olarak tanımlıyordu. Şimdi "Afrika'nın fırsatları"ndan bahsediyor. Afrika'da yaklaşık 1 milyar insan yaşıyor. Bunun 1.9-2 milyara çıkacağı öngörülüyor.

Turkcell Genel Müdür Vekili İlker Kuruöz: Turkcell olarak ülkeyi teknoloji açısından en ileri seviyeye taşımak için çalışıyoruz. Mayıs ayında ihalenin yapılacak olması ve Türkiye'nin 2015'te artık 4G'ye kavuşacak olması bizi ayrıca heyecanlandırıyor. Çünkü 4G ile birlikte önümüzdeki dönemde bu dijitalleşmenin hızı çok daha artacak.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: Dijitalleşmeye doğru hızlı bir gidiş var. Kurumların birbirine ihtiyaçlarının olduğunu unutmamamız lazım. Şu an burada bulunan tüm kurumlara benim ihtiyacım var. Onların da bana. Bizde 850 tane 30 yaşın altında bilgisayar mühendisi çalışıyor. Onlar bu kadar çok ürün geliştirdiler ki biz Microsoft'la bu üretilenleri yerli yabancı 43 bankaya sattık.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber