İşkenceci polisleri mahkeme affetmedi

Beyoğlu'nda bir kişiyi götürdükleri otoparkta döven iki polise 'işkence'den 10 yıl hapis veren mahkeme, arkadaşlarına engel olmayan diğer polisi de 4 yıla mahkum etti.

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 15 Mart 2015 10:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşkenceci polisleri mahkeme affetmedi

Beyoğlu'nda 21 Temmuz 2008'de saat 15.00 sularında Tarlabaşı Bulvarı'nda çalıştığı bir otele arkadaşıyla giden 32 yaşındaki Alaattin Kaya polis ekiplerince tarafından durduruldu. Dosyadaki bilgilere göre polis İ.Ö., Kaya'nın GBT kaydını görünce, "Akıllandın mı" dedi. Bir şey yapmadığını söyleyen Kaya'ya İ. Ç. ve İ. Ö. adlı iki polis küfür ederek, vurdu. Ekipteki üçüncü polis Ş. K.'sa olaya karışmadı. K. ve Ö. arabaya bindirdikleri Kaya'yı Karaköy sahilinde bir otoparkta dövmeye devam etti. Ardından da yol ortasında bırakarak gittiler. Burnu kırılan ve vücudunun değişik yerlerinden yaralanan Kaya, polis arabasının plakasını alarak şikayetçi oldu, polisleri teşhis etti.

'Hatırlamadılar'

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada sanık polis İ. Ç. "Günde onlarca insana kimlik soruyoruz. Bu olayı hatırlamıyorum" derken, İ. Ö. de, "Kimseye vurmadım, küfür etmedim, şikayetçiyi tanımıyorum, olayı hatırlamıyorum" diye savunma yaptı. Şikayetçi Kaya ise "Kelepçeleyip Karaköy'de bir otoparka götürerek cop tekme ve yumruklarla dövdüler. Şikayetçiyim" dedi.

İnsanlık onuruna aykırı

Yedi yıl süren yargılama sonucunda mahkeme, sanıklar Ö. ve Ç.'ı 'işkence ve cebir kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, polislerin, görevlerinin gereklerine ve insanlık onuruna aykırı hareket ettiklerini, polislerin çektirdikleri acı ve cezanın işkence boyutuna ulaştığını vurguladı.

'Engel olmadın' cezası: 4 yıl

Mahkeme, olay yerinde olan ve dövme eylemine katılmayan polis Ş. K.'la ilgili önemli bir karar verdi. Mahkeme, sanığın kasten suça engel olmadığı gibi sonrasında da sanıklar hakkında soruşturma yapılması için ihbarda bulunmadığını belirterek sanığa 'görevini kötüye kullanmak ve kişiyi hürriyetinden yoksun bırakmak' suçundan 4 yıl 4 ay hapis cezası verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber