TCMB'den reel efektif döviz kuru güncellemesi

Reel efektif döviz kuru endekslerinde kullanılan ağırlıklar güncellendi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Mart 2015 18:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TCMB'den reel efektif döviz kuru güncellemesi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aylık olarak yayımlanmakta olan reel efektif döviz kuru (REK) endekslerinde kullanılan ağırlıkları güncelledi.

TCMB'nin internet sitesinde Araştırma Yayınları bölümde yer alan "Türkiye'nin Reel Efektif Döviz Kuru Endekslerinin Güncellenmesi" başlıklı ekonomi notunda, TCMB tarafından aylık olarak yayımlanmakta olan REK endekslerinde kullanılan ağırlıkların güncellenmesine ilişkin bilgi verildi.

Halen yayımlanmakta olan REK endekslerinde 2006 - 2008 dönemi dış ticaret verileri esas alınarak hesaplanan ülke ağırlıklarının kullanıldığı ifade edilen notta, ancak söz konusu döneme kıyasla hem dış ticaret hacminin artış göstermesi hem de ticaret ortaklarının çeşitlenmesinin yeni bir çalışmayı gerekli kıldığı belirtildi.

Bu amaçla, halihazırda yayımlanan endekste 36 olan ülke sayısının yeni endekste 45'e çıkarıldığı kaydedilen notta, "Diğer taraftan, Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından uygulanan yönteme paralel olarak, 2003 yılından başlamak üzere üçer yıllık dönemler için ağırlıklar yeniden hesaplanmış ve her bir dönem zincir endeks yöntemi ile birleştirilmiştir. Ülke sayısındaki artış bölgesel endekslerin hesaplanmasına da imkan tanımıştır" ifadeleri kullanıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber