CHP'de 39 kontenjan için 461 aday yarışıyor, işte o isimler!

CHP'de ön seçim yapılacak illerden 18 tanesinde parti yönetimine 39 milletvekili kontenjanı ayrıldı. Parti yöneticileri dahil 461 isim bu 39 isim arasında yer almak için yarışıyor. Yarış o kadar çetin geçiyor ki kontenjan başvurusu yapan yaklaşık 200 aday adayı kent tercihi bile yapmadı.

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 18 Mart 2015 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
CHP'de 39 kontenjan için 461 aday yarışıyor, işte o isimler!

7 Haziran seçimleri öncesi milletvekili aday adaylık başvuruları tamamlanan CHP 'de iki farklı heyecan yaşanıyor. Örgüt gözetimindeki ön seçimler tek tek sonuçlanırken, bir taraftan da 29 Mart'ta yapılacak hakim gözetimindeki ön seçim hazırlıkları sürüyor. Ön seçime giren adaylar ilçe ilçe, mahalle mahalle gezerek projelerini anlatıyor, üyelerden oy istiyor. Diğer tarafta ise kontenjan adayları, "Acaba Genel Merkez bizi aday yapacak mı?" diye heyecanla bekliyor. Zaten asıl sıkıntı da kontenjanlarda çıkıyor. Bazı iller kontenjanlı seçime karşı tepkili. Öyle ki Trabzon CHP il örgütü dün 'kontenjanlı seçim'e karşı olduğunu açıklayıp istifa etti. CHP'ye 649'u kadın, 158'i genç ve 72'si engelli olmak üzere toplam 2 bin 822 kişi milletvekili aday adaylığı başvurusunda bulundu. İstanbul, Ankara İzmir, Antalya, Aydın, Trabzon, Muğla, Adana, Adıyaman, Mersin, Tekirdağ, Kahramanmaraş, Kayseri ve Zonguldak'ta, 'Fermuar sistemi' olarak nitelendirilen yöntemle Genel Merkez'e 39 kontenjan ayrıldı.

39 SIRAYA 461 TALİP!

Bu 39 kontenjan içinde yer alabilmek için tam 461 aday adayı başvuruda bulundu. Şimdi parti kulislerinde 39 kontenjanın kimler için kullanılacağı tartışılıyor. Öncelikle Parti Meclisi'nde alınan karar gereği İstanbul, Ankara ve İzmir'de birinci sıra adayları kadın olacak. Bu da 7 kadının kesinlikle bu kontenjana dahil olacağı anlamına geliyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dahil Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinin 17'si kontenjan başvurusu yaptı. MYK üyelerinin kontenjanı garantilediği varsayılırsa geriye kalan 22 adayı CHP yönetimi 444 kişi arasından seçecek. Parti kulislerinde birçok tahmin yürütülüyor, isimler dolaşıyor ama listeler açıklandığında tartışmanın yaşanacağı da dile getiriliyor. CHP kulislerinde kontenjana başvuran 461 kişinin isimleri de merak konusu. Kontenjan başvurusu yapanlar iki kısma ayrılıyor. Birinci kısımdakileri kent belirtmeyerek tercihi Genel Merkez'e bırakanlar, ikinci grubu ise seçim bölgesi ve kent belirtenler oluşturuyor. İşte o isimlerden öne çıkanlar:

200 KİŞİ İL BELİRTMEDEN KONTENJANA BAŞVURDU

CHP'den kontenjan adaylığı başvurusu yapan 461 aday adayının yaklaşık 200'ü il tercihinde bulunmadı. Yani 'Genel Merkez nereden aday gösterirse onu kabul ederiz' şeklinde başvuru yaptı. İl tercihi yapmayan aday adayları arasında Genel Başkan Yardımcıları Seyhan Erdoğdu, Selin Sayek Böke, Murat Özçelik, Enis Berberoğlu, eski Hakem Lale Orta, milletvekilleri Atilla Kart, Faik Tunay, BihlunTamaylıgil, Umut Oran, Atilla Emek, İsa Gök, Nevin Gaye Erbatur, Parti Meclisi Üyesi Ekrem Kerem Oktay, Gençlik Kolları Başkanı İrfan İnanç Yıldız, Fatma Sıdıka Çölaşan, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Mesut Parlak, eski Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yalçın Kartepe, eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun danışmanı Rasim Bölce, gazeteci Tuncay Mollaveyisoğlu, eski bakanlardan Zekeriya Temizel, Turan İçli, Önay Alpago gibi isimler bulunuyor.

KILIÇDAROĞLU VE A TAKIMI İSTANBUL KONTENJANINDA

Kontenjana başvururken seçim bölgesi ve kent tercihi yapıp başvuranların sayısı da az değil. 3 seçim bölgesi bulunan İstanbul'da toplam 14 sıra kontenjan adaylığı için ayrılmış durumda. 409 aday adayının ön seçim yarışına girdiği İstanbul'dan kontenjan başvurusu yapan Grup Başkanvekili Engin Altay'ın bölge tercihi yapmadığı belirtiliyor. 5 kontenjanın bulunduğu İstanbul 1. Bölge'de kontenjan başvurusu yapanlar arasında CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin, Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Bekaroğlu, Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Ermeni cemaatinden Talin Ergüneş Gazer ve Arev Cebeci, İstanbul Milletvekilleri İhsan Özkes, Aydın Ayaydın, Sedef Küçük, Kadın Kolları Başkanı Hilal Dokuzcan, Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Aylin Kotil, Ayşe Eser Danışoğlu, Sinan Karahan gibi isimler bulunuyor.

ERBAKAN SÜRPRİZİ

4 kontenjanın bulunduğu İstanbul 2. Bölge'de birinci sıra adayının Prof. Dr. İştar Gözaydın, 3. sıra adayının CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu olacağı dile getiriliyor. Diğer iki kontenjan için ise başvuranlar arasında Genel Başkan Yardımcıları Sezgin Tanrıkulu ve Burhan Şenatalar, Parti Meclisi Üyesi Gülseren Onanç, Fatih Belediye Başkan adayı olan ancak seçilemeyen eski başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın yeğeni Sabri Erbakan da bulunuyor.

5 kontenjanın bulunduğu İstanbul 3. Bölge'den kontenjan adaylığı başvurusunda bulunanlar arasında ise İstanbul Milletvekili Ali Özgündüz, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun danışmanı ve İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, Bağcılar Belediye Başkan adayı ve eski PM üyesi Muhammet Çakmak ile eski Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Zeki Gündüz gibi isimler var. 3. Bölge'de İlhan Cihaner, Süleyman Çelebi, eski milletvekili Metin Işık, avukat Efkan Bolaç, Dr. Ali şeker gibi isimler de ön seçimden çıkmaya çalışacak.

KOÇ, AYATA, GÖK 'ANKARA' DEDİ

Ankara'da yaklaşık 110 aday adayı ön seçimden çıkmak için yarışırken kontenjan adaylığı için 6 sıra ayrıldı. CHP'de Örgütten Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tekin Bingöl ve Genel Başkan Yardımcısı Sencer Ayata, Ankara 1. Bölge kontenjan adaylığı için başvuruda bulundu. Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç da Ankara'yı tercih etti. Grup Başkanvekili Levent Gök, Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu Sosyalist Enternasyonal'in asil üyesi ve eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Dış İlişkilerden Sorumlu Danışmanı Şule Bucak da Ankara'dan kontenjan için başvuran adaylardan bazıları.

İZMİR'İN 6 KONTENJANI VAR

174 aday adayının bulunduğu İzmir'de de 6 kontenjan bulunuyor. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan İzmir milletvekilleri Erdal Aksünger, Aytun Çıray gibi isimler kontenjan adaylığı için başvuruda bulunanlar arasında. İzmir'e Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'nin de kaydırılabileceği konuşuluyor.

TEZCAN AYDIN, ÖZTRAK TEKİRDAĞ

Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan, milletvekili olduğu Aydın'dan kontenjan adaylığına başvuruda bulundu. PM'de alınan kararla Aydın'da birinci sıra kontenjan olarak ayrılmıştı. Faik Öztrak da, kontenjandan Tekirdağ milletvekilliği adaylığı başvurusunda bulundu. Tekirdağ'da da birinci sıra kontenjan adaylığı için ayrılmış durumda.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber