Her 2 grip vakasından birisi domuz gribi

Türkiye'de domuz gribinin bakanlık verilerinden çok daha yaygın olduğunu belirten uzmanlar, "İlk 24 saat yüksek ateş düşmezse doktora başvurun" uyarısında bulundu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Mart 2015 07:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Her 2 grip vakasından birisi domuz gribi

BURCU ÜNAL

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş'ün "2015'te 170 H1N1 vakası ile karşılaştık" açıklamasına karşın doktorlar domuz gribinin Türkiye'de çok daha yaygın olduğu görüşünde. "Bize gelen 2 grip vakasından 1'i domuz gribi" diyen doktorlar, "Artık domuz giribine mevsimsel grip tedavisi uyguluyoruz" diye konuşuyor. Doktorların domuz gribine yönelik uyarı ve önerileri şöyle;

Uzm. Dr. Bülent Yardımcı

(İstanbul Florence Nightangale Hastanesi İç Hastalıkları):

Gripler ikiye ayrılır. Bir her mevsim görülen mevsimsel gripler var bir de ilk çıktığı zaman olduğu gibi bunların dışında kalan domuz gribi gibi gripler var. Domuz gribi artık mevsimsel gribin bir parçası oldu. Bugünkü grip vakalarının yarısı domuz gribi diyebiliriz. Fakat domuz gribinde artık ilk çıktığı zamanki gibi ölüm oranıyla karşılaşmıyoruz. Domuz gribi vakasında tam sayı vermek zor çünkü biz burundan salgı testi yaparak teşhis koyuyoruz. Fakat bu testin sonuçları 10-15 günde çıktığı için çok ciddi vakalar dışında bu test tercih edilmiyor.

Zatürreye dönüşüyor

Bir grip türü ilk çıktığında çok ölümcül olabiliyor fakat zaman içerisinde insanlar bağışıklık kazanmaya başlıyorlar. Gençler şu anda bu hastalığı daha ağır geçirirken 50 yaş üstündekiler daha hafif atlatabiliyor.

Biz de artık domuz gribine, mevsimsel grip tedavisi uyguluyoruz. Artık hastalığı tanıdığımız için kuvvetli ilaçlarla tedaviye başladığımızda poliklinik tedavi düzeyinde hastalığı iyileştirebiliyoruz. Fakat grip ağır bir hastalıktır. Bu nedenle insanlar grip belirtileri başladıktan sonra ilk 2 gün içerisinde doktora giderlerse, uygulanan tedavi hastalığın hafif geçmesini sağlıyor. Domuz gribinin farklılığı belirtilerinin biraz daha şiddetli olması ve zatürre gibi daha ağır solunum yolu hastalıklarına daha kolay dönüşmesi. Domuz gribinde vücut ağrıları şiddetli oluyor, boğaz ağrısı, ağız ve burun kuruması, ishal görülüyor.

Uzm. Dr. Hacer Baltaoğlu

(Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları):

Her yıl bu aylarda mevsimsel bir grip salgını yaşanır. Birçok gribal enfeksiyon ile birlikte domuz gribi vakasıyla da karşılaşıyoruz. Domuz gribinin özel bir belirtisi yok. Belirtileri gribal enfeksyionlarla ortak. Halsizlik, kırıkllık, yüksek ateş, boğazda yanma, yaygın kas ve kemik ağrıları, öksürük, burun akıntısı, baş ağrısı.. Eğer 38 dereceyi geçen ateş varsa ve ilk 24 saat düşmezse hemen bir doktora başvurulmalı. İlk 24 saatte başvurulursa virüse karşı etkili bir ilacımız var. Fakat geç kalınırsa maalesef ilaçların bir etkisi olmuyor. Bir de eğer kişi tüm önlemleri almasına ve dinlenmesine rağmen 3 gün boyunca da ateş olmasa dahi inatçı öksürük ve ağrılar devam ediyorsa yine bir doktora başvurmalı.

Nasıl korunulur?

- Beslenmeye, uyku düzenine dikkat edilmeli

- Toplu yaşam alanlarından uzak durulmalı

- Hastalarla yakın temas kurulmamalı

- Hastalar maske takmalı sağlanmalı

- Sıkı giyinilmeli

Domuz Gribi nedir?

Dünyada ilk defa 2009 yılında Amerika kıtasında özellikle Meksika'da görülmeye başlanan A (H1N1) virüsü; domuz, kuş ve insan virüslerinin bir karışımı. İlk ortaya çıktığında mutasyona uğramış farklı bir virüs olması nedeniyle insanların virüse karşı bağışıklığı bulunmuyordu. Dünya sağlık Örgütü verilerine göre 2009 yılındaki küresel domuz gribi salgınında 18 bin 500 kişi öldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber