Bakan Çelik adayları uyardı: Hemen memur olacağım hayaline kapılmayın!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 13:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Çelik: Tercih yapan üniversite adayları memur olma hayaline kapılmasın

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, devletin eğitim, sağlık, güvenlik ve adalet alanlarında memur almaya devam edeceğini belirterek, "Dünyanın hiçbir yerinde 'İşte üniversite diplomam, beni memur olarak alın' diye bir şey yok. Üniversite tercihlerini yapan gençler bu durumu gözönünde bulundursun" dedi. Çocuklara girişimci ruhun aşılanması gerektiğini kaydeden Çelik mezun ve işsiz gençlere, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'nun 0 faizli kredilerinden yararlanmaları çağrısında bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Ankara Sanayi Odası (ASO) arasında, 'Mesleki İşbirliği Protokolü' imzalandı. Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda gerçekleşen törene, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, ASO Başkanı Zafer Çağlayan ve çok sayıda davetli katıldı.

Törende konuşma yapan Bakan Çelik, mesleki eğitimin ille de fakülte diploması olan kişiler tarafından verilmediğini vurguladı. Meslek lisesi ve üniversiteye giden gençlerin dahi, 'acaba bir yerde devlet memuru olabilir miyiz' beklentisi içinde olduklarına dikkat çeken Çelik, "Bu düşünce sahibi olanlar hüsrana uğrayacaklardır" dedi. Devletin, eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik olmak üzere sadece 4 hizmet sektöründe memur alımına devam edeceğini belirten Çelik, "Bunların dışında karayollarına kapağı atabilir miyim, Toprak Mahsulleri Ofisi'nde çalışabilir miyim gibi beklentilerden vazgeçilmeli" diye konuştu.

Çocuklara girişimci ruhun aşılanması gerektiğini ifade eden Çelik, üniversite mezunu ve iş bulamamış pekçok gencin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Fonu'ndan sağlanan 0 faizli kredilerden yararlanarak kendi işyerlerini açabileceklerini söyledi. Üniversite adaylarının tercih döneminin devam ettiğini hatırlatan Çelik, adaylara bu durumu göz önünde bulundurmaları tavsiyesinde bulundu.

Türkiye geneline yayılmış 925 halk eğitim merkezi bulunduğuna dikkat çeken Çelik, bu merkezlerin bir okul bitirmiş ama iş bulamamış, meslek lisesinden mezun ama yeterli donanıma sahip olmayan ya da hiç okula gitmeyen gençlere iş sahibi olabilmeleri için gerekli eğitimin verildiği yerler haline getirileceğini sözlerine ekledi.

ASO Başkanı Zafer Çağlayan ise yaptığı konuşmada sanayinin yetişmiş iş gücüne ihtiyaç duyduğunu vurguladı. Çağlayan imzalanan protokolün büyük ölçüde bu ihtiyacı gidereceğinin altını çizdi.

Meslek liselerinin hep geri planda bırakıldığını vurgulayan Çağlayan, "İmam hatip meselesi hep bu işin içine karıştırılmıştır" dedi. Meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteyi istemelerindeki en büyük sebebin askerlik sürelerini kısaltmak olduğunu söyleyen Çağlayan, meslek lisesi mezunlarına askerlikle ilgili bazı kolaylıkların getirilmesi önerisinde bulundu.

Yapılan konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile ASO Başkanı Zafer Çağlayan arasında 'Mesleki İşbirliği Protokolü' imzalandı. Protokol çerçevesinde Sincan Endüstri Meslek Lisesi'nde, elektroteknik, metalteknik ve otomotiv tekniği alanlarında ikili mesleki eğitim programları uygulanacak. Proje ile, sanayi için ihtiyaç duyulan diğer meslek alanlarında, meslek kursları veya geliştirme ve uyum kurslarıyla istihdam için gerekli niteliklere sahip olmayan kişiler ile bir meslek sahibi olup mesleğinde ilerlemek isteyen veya meslek değiştirmek isteyen kişilerin; girişimci, üretken, endüstri ve hizmet alanlarının gereksinimine uygun meslek elemanı olarak yetiştirilecek.

Programı başarıyla tamamlayanlar, ASO tarafından istihdam edilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber