Antalya'da 28 bin 800 seçmenin listelerden silindiği iddiası

CHP İl Başkanı Esen: - "Antalya genelinde 28 bin 800 seçmenin bir önceki seçimlerde oy kullandığı halde bu seçimlerde listede isimlerinin olmadığını gördük"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Mart 2015 14:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Antalya'da 28 bin 800 seçmenin listelerden silindiği iddiası

CHP İl Başkanı Semih Esen, Antalya genelinde 28 bin 800 kişinin adının seçmen listelerinden silindiğini iddia etti.

Esen, partisinin il başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, seçim takviminin işlemeye başladığını, oy kullanacak seçmenlerin isimlerinin muhtarlıklarda askıya çıkarıldığını hatırlattı.

Genel merkezin açıklanan seçmen askı listeleri üzerinden bir çalışma yaptığını anlatan Esen, bu listelerde, çarpıcı sonuçlarla karşılaştıklarını ifade etti. Esen, "Antalya genelinde 28 bin 800 seçmenin bir önceki seçimlerde oy kullandığı halde bu seçimlerde listede isimlerinin olmadığını gördük. 28 bin 800 seçmen neden listelerde yok? Antalya listelerinden silinmişler fakat Türkiye'nin hiçbir yerindeki listelerde gözükmüyorlar" dedi.

Antalya için 28 bin 800 seçmenin önemli bir rakam olduğunu vurgulayan Esen, vatandaşın anayasal hakkı olan seçme hakkının elinden alınmaması gerektiğini kaydetti. CHP milletvekili aday adaylarından birinin de isminin seçmen listesinde görünmediğini savunan Esen, şunları söyledi:

"Bizim milletvekili aday adaylarımızdan birinin geçen seçimde oy kullandığı ve yıllardır orada ikamet ettiği halde seçmen listesinden adının silindiğini gördük. Bunun tesadüfen olabileceğine inanmıyoruz. Yanlışlıkla yapılıyorsa o da ayrı bir sıkıntıdır. 28 bin 800 seçmen listesinde şu ana kadar bize oy veren 700 seçmenimizin adının olmadığını tespit ettik. Tamamı rakibe oy verse dahi seçmen listelerinden silinmelerine karşıyız. Biz 'CHP seçmeni silindi' demiyoruz. '28 bin 800 kişinin anayasal hakkı gasp edildi' diyoruz. Hangi partiye oy verirse versin, yapılan yanlıştır. Neden yapıldığına dair elimde ispatlanmış bir kanıt yok."

- "Seçimler yönetimlere meşruiyet verir"

Esen, seçimlerin iktidarlara, yönetimlere meşruiyet verebilmesi için öncelikle dürüstlük ve tarafsızlıkla yapılması gerektiğini dile getirerek, "Ne kadar yüksek oy almış olursanız olun, eğer seçim dürüst ve hilesiz değilse ve tarafsız değilse o meşruiyet sağlamaz" dedi.

Dünyada seçimlerin genelde yargı gözetiminde yapıldığını anlatan Esen, şöyle konuştu:

"Türkiye'de seçimler bir yargı organı olan Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılıyor fakat 12 Eylül referandumundan sonra yargıya ait birçok yetkinin, yürütmenin alanına sokulmaya çalışıldığını gördük. Seçmen listeleri tamamen yürütmenin kontrolüne girdi. Bunlar seçimlere duyulan güvenin sarsılmasına yol açıyor. Bu nedenle 28 bin 800 seçmenin ne olduğu konusunda sorumlusu olarak gördüğümüz iktidardan cevap bekliyoruz. Bir an önce bu konuda açıklama yapılmasını istiyoruz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber