Kimse devlet memuru olma hayali kurmasın

Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 07:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nitelikli eleman sıkıntısı yaşayan sanayici, kendi çalışanını yetiştirme yolunda önemli bir adım attı.

Ankara Sanayi Odası (ASO), Milli Eğitim Bakanlığı ile imzaladığı ?meslekî eğitim projesi' sayesinde kendi elemanını kendisi yetiştirecek. Protokole göre Sincan Endüstri Meslek Lisesi'nde, ikili mesleki eğitim programları uygulanacak. Lise birden itibaren haftanın iki günü okula giden öğrenciler, üç gün sözleşme imzaladıkları sanayi kuruluşunda staj yapacak. Programı başarıyla bitirenler ASO tarafından istihdam edilecek. Protokolün imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, meslekî eğitimin önemine dikkat çekti. Artık kimsenin devlet memuru olma hayali kurmamasını, bu beklentinin kesinlikle bitmesini isteyen Çelik, devletin eğitim, sağlık, adalet ve güvenlik dışındaki alanlardan çekildiğini hatırlattı. Milli Eğitim Bakanı, ?Dünyanın hiçbir yerinde, ?işte kapı gibi üniversite diploması, ben devlette memur olacağım' şeklinde bir hak yoktur. Böyle bir beklenti içinde olanlar hayal kırıklığına uğrar.? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Sanayi Odası ve ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi arasında yapılacak işbirliğine ilişkin protokol dün Bakan Çelik, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ve ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mehmet Özdemir tarafından imzalandı. Törende konuşan Çelik, ülkede işsiz insandan ziyade vasıfsız insan problemi olduğunu vurguladı. Türkiye'de ne yaptığını bilen, bilerek çalışan bir çalışan kitlesi elde etmek isteniyorsa nitelikli eğitimle girişimcilik ruhuna sahip kişiler yetiştirilmesi gerektiğini kaydeden Bakan'a göre, girişimcilik ruhunun çocuklara aşılanması gerekiyor. ?Ben iş bulamadım' endişesinden ziyade, ?ben niçin işimi kuramadım' anlayışında olunması lazım. Öğrencilerin mesleki becerilerini gittiği atölye, fabrika ve işyerlerinde öğrendiğini, okulda ise mesleğe başlangıç yaptığını anlatan Çelik, bu nedenle meslek okullarının dağda, bayırda yapılması yerine bizzat sanayi bölgesinde yapılmasını önerdi. Alman modeli olarak adlandırılan bu sistemin halen Türkiye'de yürütüldüğünü ve bunun bir avantaj olduğunu vurgulayan Çelik, "Modernizasyon konusundaki problemlerimizi çözmeye çalışıyoruz. Bunlar paraya, kaynağa bağlı işlerdir. Sadece endüstri meslek liselerinde arzu ettiğimiz seviyeye ulaşmamız için gerekli para 500 trilyon liradır." dedi.

Gençleri, meslek ve ticaret odalarıyla mesleğe hazırlamayı bir zevk olarak kabul ettiklerini dile getiren Çelik, imzalanan protokolle ilköğretimi bitirip liseye gidememiş, işsiz olan, endüstri meslek lisesinden mezun olup yeterli mesleki bilgiye sahip olmayan insanları eğitime tabi tutacaklarını belirtti. Bakan Çelik, üniversiteye girişte tercih aşamasına gelen öğrencilerin bu hususları göz önünde bulundurması gerektiğini dile getirdi. Yurtdışına yüksek lisans için gönderilecek öğrencilerle ilgili toplantı için gittiği Van'da bir öğretmen adayının kendisine yönelttiği sözleri hatırlatan Çelik, "Teknik eğitim fakültesi sıhhi tesisat mezunuymuş. Diyelim ki sıhhi tesisat öğretmeni olamadınız. İnşaat sektörünün adeta patladığı bir ülkede eğer siz gerçekten yetişmiş bir sıhhi tesisatçıysanız sizi havada kaparlar. Tüm ülkeye yayılan doğalgaz sektöründe de çalışabilirsiniz." şeklinde konuştu.

Bakan'ın bu sözleri üzerine, Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan, oturduğu yerden, "Hemen gelsin işe başlasın." ifadesini kullandı. Sanayinin nitelikli işgücüne ihtiyaç duyduğunu ifade eden Çağlayan, meslek lisesi öğrencilerinin üniversiteyi istemelerindeki en büyük sebebin askerlik sürelerini kısaltmak olduğunu öne sürdü. Çağlayan bu yüzden meslek lisesi mezunlarına askerlikle ilgili bazı kolaylıkların getirilmesi önerisinde bulundu.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber