Yargıtay: Susmamıza saygı duyulmalı

Haber Giriş : 03 Ağustos 2006 09:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Başkanı, sessizliğinin nedenini anlattı.

Yargıtay Başkanı Osman Arslan, Güneydoğu'da hâkimleri hizaya getirmek için bir-iki bomba attırdığını itiraf eden emekli Korgeneral Altay Tokat'ın sözleriyle ilgili açıklama yapmamasını, "Bu eleştirilecek değil saygı duyulacak yaklaşımdır. Sorumsuz beyanların ülkeye yararı yoktur" diyerek savundu.

Korgeneral Altay'ın çok tartışılan açıklamalarına, yalnız Yargıç ve Savcılar Birliği (YARSAV) ve Barolar Birliği'yle bazı barolar tepki göstermiş, ardından da Genelkurmay Başkanlığı soruşturma başlatmıştı. Ancak Radikal bu konuda görüşlerini sorduğu Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Yargıtay Başkanı'ndan herhangi bir açıklama alamamıştı. Bu durum gazetemizde, 'Asker soruşturma açtı, yargı ve siyaset sus pus' manşetiyle haberleştirilmişti.

Yargıtay Basın Bürosu'ndan dün yapılan açıklama şöyle:
Tavır belli: Yazılara konu olay, yetkili savcıların hukuk çerçevesince değerlendirilip, gereğini yapacakları bir hadisedir. Yargıtay Başkanı'nın göreve başladığı günden bugüne değin değişmeyen bir tavrı, belirli bir yaklaşımı vardır. O da yargıya intikal eden ya da etmesi olası bir hususta açıklama yapmamasıdır. Gerekçeleri de her defasında belirtilmiştir; hâkimlerin önlerine gelen ya da gelmesi muhtemel bir konuda konuşmamalarının gerekliliği. Düşüncelerini, oylarını önceden belirtmemeleri zorunluluğu. Yargıya duyulan güveni zedelememeye özen göstermeleri.

Eleştirmek yanlış: Yargıtay Başkanı, Yargıtay adına konuşur ve beyanı bağlayıcıdır. Diğer beyanlarsa açıklamayı yapanın kendi düşüncesidir, sadece kendini bağlar. Yargıtay Başkanı'nın tavrı bizce eleştirilecek değil, saygı duyulacak bir yaklaşımdır. Sorumsuz beyanların, ülke yararına olmadığı bilinmelidir. Yasaların öngördüğü yaklaşım, sayın Başkan'ın tavrı doğrultusundadır.

Emsal gösteremezsiniz: Yargıtay Başkanı'nın benzer bir konuya ilişkin hiçbir beyanı yoktur ki, emsal gösterilsin. Görüş bildirmeme yönündeki hassas yaklaşım, bu konuda da elbette devam edecektir. Sayın Yargıtay Başkanı'nın görüş bildirmeyeceği geçmiş uygulamalarından bellidir, bu nedenle de görüşme taleplerini uygun bulmamıştır. Bu aşamada bilinmesi gereken yalnızca şudur; ortada bir suç varsa, sanık kim olursa olsun gereği yapılır. Bu da hukukun evrensel kuralıdır.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber