Türkiye'de en çok orduya güveniliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 13:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uluslararası Araştırma Şirketi GfK'nin 20 ülkede yaptığı araştırmanın sonuçlarına göre, en az güvenilenler sıralamasında politikacılar, üst düzey yöneticiler ve gazeteciler bulunurken, en güvenilir bulunan kurumlar arasında doktorlar, öğretmenler ve ordu geliyor.

GfK'dan yapılan açıklamada, araştırma şirketinin, ?Güven Endeksi Araştırması?nı, Belçika, Danimarka, Almanya, Finlandiya, Fransa, Yunanistan, İngiltere, İtalya, Avusturya, İspanya, İsveç, İsviçre, Bulgaristan, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Rusya, Romanya, ABD ve Türkiye'de 19 bin 674 kişi ile yüz yüze görüşerek gerçekleştirdiği bildirildi.

Araştırma kapsamında doktorlar, öğretmenler, ordu, polis, din adamları, avukatlar, gazeteciler, yöneticiler ve politikacılar olmak üzere 9 meslek grubuna duyulan güven düzeyi sorgulandı. Araştırma sonuçlarına göre, 20 ülkede en düşük endeks değerini politikacılar alırken, onları yöneticiler ve gazeteciler izledi. En yüksek endeks değerini ise doktorlar ve öğretmenler aldı, onları ordu, polis ve din adamları izledi.

?TÜRKİYE EN ÇOK ORDUYA GÜVENİYOR?

Araştırmaya göre, Türkiye en çok orduya, öğretmenlere ve doktorlara güveniyor. Orduya en az güvenen ülke yüzde 45 ile Rusya olurken, Türkiye'de

ise yüzde 91 ile en güvenilen kurum ?ordu?. Türkiye'de orduyu yüzde 90 ile ?öğretmenler?, yüzde 89 ile ?doktorlar? izliyor. Polise güvenenlerin oranı ise yüzde 78.

Din adamlarına güvenenlerin en az olduğu ülke yüzde 36 ile Yunanistan olurken, din adamına güvenenlerin en çok olduğu ülke ise yüzde 80 ile Romanya oldu. Romanya'yı yüzde 69 ile Türkiye ve ABD, yüzde 67 ile İngiltere ve İsveç izliyor.

GAZETECİLERE GÜVEN AZ

Batı, Orta Avrupa ve ABD baz alındığında, gazetecilere, araştırmaya katılanların sadece yüzde 39'unun güvendiği görülürken, gazetecilere güvenenlerin en fazla olduğu ülke yüzde 64 ile Romanya, en düşük olduğu ülke ise yüzde 20 ile İngiltere. Türkiye'de ise gazetecilere güven yüzde 40.

Araştırmaya göre, üst düzey yöneticilere güvenenlerin oranı Batı Avrupa'da yüzde 32 iken, Türkiye'de üst düzey yöneticilere yüzde 43 güveniliyor.

POLİTİKACILARIN DURUMU

2005 yılında yapılan ?Güven Endeksi Araştırması?nda, Türkiye'de politikacılara güvenenlerin oranı yüzde 32 iken bu oranın 2006'da yüzde 23'e düştüğü görülüyor. Güven listesinde son sırada bulunan politikacılara Avrupa'da duyulan güven sadece yüzde 14 olurken, Danimarka politikacılara güvenenlerin en fazla olduğu ülke, onu İsviçre izliyor.

Polonya, Bulgaristan, İtalya ve Yunanistan'da ise politikacılara güven daha da düşüyor. Bu ülkelerde politikacılara güven oranları yüzde 8-10 arasında değişiyor. ABD'de ise politikacılara güvenin, 2005 yılına kıyasla yüzde 15'ten yüzde 25'e yükseldiği görülüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber