Yetim aylığı kesilince AİHM'ye başvurdu...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 06 Ağustos 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de yaşayan Meryem Yılmaz (50), babasının ölümünden sonra aldığı yetim aylığının emekli sandığından yaşlılık maaşı aldığı gerekçesiyle kesilmesi ve ödenen aylıkların faiziyle birlikte ödenmesi için hakkında icra takibi başlatılması üzerine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurarak 30 bin Avro tazminat talebinde bulundu.

Yılmaz, avukatı Sabiha Polat aracılığıyla AİHM'ye yaptığı başvuru dilekçesinde, babası Mahmut Yılmaz'ın ölümü üzerine Sosyal Sigortalar Kurumu'na (SSK) başvurarak 1985 yılında yetim aylığı almaya başladığını, başvuru sırasında Emekli Sandığından da yaşlılık maaşı aldığını belirttiğini bildirdi.

SSK'nın 2003 yılında çıkarılan yasal mevzuata dayalı olarak yetim aylığının kesildiği ve 1985-2003 yılları arasın ödenen 9 bin 280 YTL'nin faiziyle birlikte geri istenildiği ifade edilen dilekçede şu görüşlere yer verildi:

''Yetim aylığı bağlanırken 1985 yılındaki sosyal güvenlik yasalarına göre işlem yapılmıştır. Aradan geçen 18 yıllık süre sonunda aleyhe çıkan kanun maddesi ters bir hukuk mantığıyla geriye yürütülerek işlem yapılmaktadır. Bu durum Türkiye temel kanunlarına göre, kazanılmış bir haktır ve yasal desteklidir. Yasaların geriye dönük işlemesinin yasal dayanağı yoktur.'' AİHM'ne başvuran ve 30 bin Avro tazminat talebinde bulunan Avukat Sahiba Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yetim aylığı ve emekli maaşı alınan kurumların ayrı kurumlar olduğunu, Meryem Yılmaz'ın Emekli Sandığı'ndan aldığı aylığın 400 YTL olduğunu ve bunun geçim endekslerinin çok altında kaldığını söyledi.

Müvekkilinin maddi ve manevi yönden çok mağdur durumda olduğunu kaydeden Polat, Meryem Yılmaz'ın 1987 yılından itibaren Emekli Sandığı'ndan yaşlılık aylığı almaya başladığını, 1985 yılında da babasının ölümü üzerine SSK'ya başvurarak yetim aylığı talebinde bulunduğunu ve bu başvuru sırasında Emekli Sandığı'ndan aylık aldığını saklamadığını kaydetti.

SSK'dan alınan yetim aylığına yıllarca itiraz edilmediğini, 2003 yılında çıkarılan yeni mevzuata göre ödenen yetim aylığının kesildiğini belirten Polat, 1985 yılından 2003 yılına kadar ödenen tüm aylıkların tahsili için icraya başvurulmasının hatalı olduğunu söyledi.

Durumun düzeltilmesi için İş Mahkemesine dava açtıklarını ancak bunun reddedildiğini ve Yargıtay tarafından da onandığını anlatan Avukat Sahiba Polat, maddi ve manevi mağduriyetlerinin giderilmesi için AİHM'ye başvurarak 30 bin Avro tazminat talep ettiklerini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber