Ak Parti'de vekilliğe başvurmayanlar

AK Parti'de mevcut milletvekillerinden 105'i listeye giremedi. Ancak 9 isim de kendi isteği ile adaylık başvurusunda bulunmadı. Bu isimlerden AKP Ağrı milletvekili Yıldız, "milletvekilliği bir meslek değil" dedi. İstanbul milletvekili Erol ise daha önce de adaylık başvurusu yapmadan aday gösterildiğine dikkat çekti.

Haber Giriş : 09 Nisan 2015 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Ak Parti'de vekilliğe başvurmayanlar

AK Parti'nin 312 milletvekilinden 68'i üç dönem kuralı nedeniyle istese de adaylık başvurusunda bulunamadı. 3 dönem kuralının dışında kaldığı halde 9 isim de kendi isteği ile adaylık başvurusu yapmadı.

Bu isimlerden 3'ü 17 - 25 Aralık operasyonlarından sonra haklarında soruşturma komisyonu kurulan eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar. Her üç isim de kamuoyundan olduğu kadar parti içinden gelen tepkileri de dikkate alarak adaylık başvurusunda bulunmadılar.

Ancak bunların dışında 6 isim daha var. Bunlar Sivas milletvekili Nursuna Memecan, İstanbul milletvekilleri Gürsoy Erol ve Ömer Dinçer, Ağrı milletvekili Mehmet Kerim Yıldız, Kocaeli milletvekili ve partinin Kadın Kolları Başkanı Azize Sibel Gönül ve Kahramanmaraş milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu.

Ömer Dinçer küskün mü?

AK Parti hükümetlerinde Çalışma ve Milli Eğitim Bakanlığı yapan, Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Müsteşarlık görevini de üstlenmiş olan İstanbul milletvekili Ömer Dinçer de adaylık başvurusu yapmadı. Dinçer, 25 Ocak 2013'de sadece 4 bakanın değiştiği mini kabine revizyonunda koltuğunu kaybetmişti. Dinçer'in Milli Eğitim Bakanlığı döneminde kamuoyunda 4 +4+4 sistemi çok tartışıldı. Dinçer, bakanlık görevinden ayrıldıktan sonra 'sessizliğe' bürünmüştü. Kulislerde Dinçer'in kırgın olduğu için adaylık başvurusunda bulunmadığı belirtiliyor.

Kadın Kolları Başkanı da aday değil

AK Parti'de adaylık başvurusunda bulunmayan isimlerden biri de Partinin Kadın Kolları Başkanlığı görevini yürüten Azize Sibel Gönül. Gönül aday olmadı ama adayların belirlendiği komisyonlarda görev üstlendi.

2 dönem milletvekilliği yapan Kocaeli milletvekili, siyasete kurucu il kadın kolları başkanı olarak başladı. Meclis'te Kadın - Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Başkanlığı da yapan Gönül, Ahmet Davutoğlu Genel Başkanlığa geldikten sonra Kadın Kolları Başkanlığına atanmıştı.

"Milletin vekilliği bir meslek değil"

Bu isimlerden 2 dönem milletvekilliği yapan Mehmet Kerim Yıldız kişisel internet sitesinde yayınladığı bir veda mesajı ile neden aday olmadığını açıkladı.

"Milletin vekilliği bir meslek değil, çok onurlu, şerefli ve değerli bir görevdir. Bu onurlu görevi siz halkımızın desteğiyle iki dönem yaptım. Gönüllü olarak kendi isteğimle huzur içerisinde bu dönem milletvekili olmak için müracaatta bulunmadım. Millet adına yasama ve denetim yapmak çok önemli ve çok değerlidir. Ancak bu görevi bırakma zamanı geldiğini bilmek de gerekir. İşte o zamanın ''bu gün'' olduğunun bilinciyle, bizden sonra bu göreve gelecek dava arkadaşlarımıza şimdiden başarılar diliyorum."

Gürol Erol geçen dönem de başvuru yapmadı

Adaylık başvurusunda bulunmayan İstanbul milletvekili Gürol Erol, AKP adına 2 dönem milletvekilliği yaptı. Aljazeera'ya konuşan Erol şunları söyledi:

"Prensip olarak adaylık başvurusunda bulunmuyorum. Geçen sefer de bulunmamıştım. Bu noktada takdir partinindir. Kurucular Kurulu üyesiyim. Allah razı olsun, daha önce iki dönem şerefle bu görevi yapmak imkanı oldu. Yeni bir engelli kardeşimiz aday gösterildi. O da taze bir kan olarak engelliler adına çalışacaktır."

Erol, 'Aday gösterilmediğiniz için küskün müsünüz?' sorusuna, "kesinlikle değilim. Hiçbir problem yok. Seçimde de yine en iyi şekilde çalışacağım. Şu anda da İstanbul'dayım çalışmaya başladık" dedi.

AK Parti'nin engelli milletvekili olan Gürol Erol'un taze kan olarak tanımladığı isim yine bir engelli olan ve Bursa'dan 9. Sırada aday gösterilen Bennur Karaburun.

Eşi için aday olmadı iddiası

Kahramanmaraş milletvekili Yıldırım Mehmet Ramazanoğlu'nun ise eşi, partinin kurucularından Sema Ramazanoğlu'nun aday olması için başvuru yapmadığı iddia edildi. Sema Ramazanoğlu aynı zamanda Devlet eski Bakanı Aliye Kavaf'ın da kardeşi. Ancak eşinin adaylık başvurusunda bulunmamasına rağmen Sema Ramazanoğlu aday olarak listede yer almadı.

Adaylık başvurusunda bulunmayan bir başka isim ise karikatürist Salih Memecan'ın eşi Nursuna Memecan. Sivas milletvekili olan Memecan, 2 dönem milletvekilliği yaptı.

Didem Özel Tümer / Al Jazeera

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber