MEB, Çin'e öğrenci gönderiyor

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 06:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), bu yıl yurtdışına 1000 burslu öğrenci gönderecek. Öğrencilerin tercih edebileceği ülke sayısı üçten 19'a yükseltildi. Daha önce seçenekler arasında sadece ABD, İngiltere ve Fransa vardı.

Burslu olarak yurtdışında yüksek lisans öğrenimi görmek isteyen adayların, 21 Ağustos'a kadar MEB'in internet sitesindeki başvuru kılavuzunda duyurulan belgeleri tamamlayıp MEB Yükseöğretim Genel Müdürlüğü'ne ulaştırması gerekiyor. 1000 kişilik devlet bursu kontenjanından faydalanmak isteyen adayların, Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı sonuçları, akademik yeterlilikleri, yabancı dil puanları, referans ve niyet mektupları dikkate alınacak ve daha sonra yeterli görülenler mülakata çağrılacak. Mülakatta başarılı olanlar, yurtdışına gitmeye hak kazanacak.

AB hukukunu bilen personel

Türkiye'nin, AB hukukuna yönelik bilim adamı ve yetişmiş personel ihtiyacının karşılanması için de ilk kez bu yıl Belçika, Hollanda, İsviçre gibi ülkelere öğrenci gönderilecek. Devlet bursuyla gönderilecek bu öğrenciler, gittikleri ülkelerde, siyaset bilimi, hukuk, uluslararası ilişkiler gibi alanlarda öğrenim görecek.
Milli Eğitim Bakanlığı, bu yıl Çin'in tüm dünyada yürüttüğü etkili ticari ilişkileri gerekçe göstererek, Çin Dili ve Edebiyatı eğitimi için de bu ülkeye öğrenci gönderecek. Öğrencilere, dil eğitiminin yanı sıra Çin ve Japonya'da felsefe ve tarih; Güney Kore, Japonya ve ABD'de bilgisayar mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora eğitimi yapma hakkı da verilecek.

Başvurusu kabul edilen adaylar, Yeni Zelanda ve Avustralya'da da biyoloji, tıp ve veteriner hekimlik, Finlandiya'da çeşitli öğretmenlik dallarında öğrenim görebilecek. Öğrenciler, Tunus ve Ürdün'de Arap Dili ve Edebiyatı ile ilahiyat eğitimi de alabilecek. Yurtdışına gönderilecek öğrenciler ülkeye döndükten sonra mecburi hizmet yükümlülükleri olacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından mülakat sonucu yeterli görülen adayların tercih edebilecekleri ülkeler şöyle: İsveç, Belçika, Hollanda, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, ABD, Yeni Zelanda, İtalya, Güney Kore, Japonya, Avustralya, Tunus, Ürdün, Çin, Rusya, Finlandiya, Mısır.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber