Orgeneral Büyükanıt'la ilgili SMS'ler yurtdışından atılmış

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 07:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atamasının yapıldığı saatlerde Başbakan Tayyip Erdoğan ve bakanlar dahil 4 bin kişiye atılan cep telefonu mesajlarının (SMS) yurtdışından gönderildiği ortaya çıktı.

Ulaştırma Bakanlığı, Başbakan Erdoğan'ın ?SMS'i atanları bulun' talimatı üzerine çok yönlü bir inceleme başlattı. Yapılan çalışmada, mesajların, yurtdışından gönderildiği belirlendi. Bakanlık yetkilileri, mesajların hangi ülke üzerinden geldiği konusunda ise bilgi vermiyor. SMS'lerin, Macaristan ve Bulgaristan'dan bilgisayar üzerinden toplu mesaj olarak atıldığı ileri sürülüyor. Bu ülkelerde faaliyet gösteren bir GSM operatörünün SIM kartının kullanılmış olması ihtimali üzerinde duruluyor. 4 bin kişinin numaralarına nasıl ulaşıldığı da özel olarak inceleniyor.

Bu arada Ulaştırma Bakanlığı, Orgeneral Yaşar Büyükanıt aleyhine iddialar içeren mesajların bir daha tekrar etmemesi için yasal bir düzenlemeye gitme kararı aldı. Yeni düzenlemeyle, mesajların en az 1 yıl, en fazla 6 yıl boyunca GSM operatörleri tarafından saklanması öngörülüyor. Böylece, savcılığa yapılacak başvurularda mesajın kimden gönderildiğinin tespiti kısa sürede yapılacak. GSM şirketleri tarafından mesajların saklanmasına yönelik sistem, Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanıyor. Almanya'daki GSM operatörleri, mesajları 5 yıl saklıyor.

Kısa mesajların GSM operatörleri tarafından 6 yıl boyunca saklanabilmesi için, Turkcell, Telsim ve Avea'nın yeni bir yazılım programı oluşturması gerekiyor. Bu program sayesinde, mesajların, saati, tarihi, içeriği ve kim tarafından gönderildiği kayda geçecek.

Paşa'nın da gemi kaptanlığı ehliyeti var

Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in amatör gemi kaptanı ehliyeti aldığı yönündeki haber dün Zaman'da yayınlanınca gözler daha önce aynı ehliyeti alan ünlülere çevrildi. Siyaset çevresinden sanat dünyasına kadar çok sayıda tanıdık ismin gemi kullanma hobisi olduğu ortaya çıktı. 30 Ağustos'tan itibaren Genelkurmay Başkanlığı yapacak olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt da 3 yıl önce kaptanlık ehliyeti almış. Büyükanıt, 2003-2004 arasında 1. Ordu Komutanı olarak İstanbul'da görev yaptığı sırada Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü'nün açtığı sınava girmiş. Kaptanlığa en büyük ilgi ise sanat dünyasından. İbrahim Tatlıses, İlhan Şeşen ve Aliye karakteriyle tanınan Sanem Çelik gibi sanatçılar ehliyet sahibi. İşadamı Rahmi Koç da ehliyetiyle zaman zaman tura çıkıyor. Denizci çocuğu olan Başbakan Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan ise uzun zamandır gemi kullanıyor. Denizcilik Müsteşarlığı İstanbul Bölge Müdürlüğü yetkilileri, denize olan ilginin her geçen gün arttığını söylüyor. Her yıl 5 bin kişi amatör gemi kaptanlığı ehliyeti için başvuruda bulunuyor. Sınav için herhangi bir ücret talep edilmiyor. 14 yaşından büyük olan herkesin başvurabildiği sınavı geçmek de zor değil.

Zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber