Çankırı'da yeni yolsuzluk konsepti!

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'li İl Genel Meclisi üyesi Öztürk'ün ortağı olduğu firma, Orman İşletmeleri'ne ait tesisi Çankırı İl Özel İdaresi'nden kiraladı. Anlaşma imzalandıktan bir hafta sonra tesise 700 bin YTL'lik yatırım yapan İl Özel İdaresi, kira artırımına gerek görmedi

Çankırı'da yıllık teftiş yapan İçişleri Bakanlığı müfettişleri, AKP'li il genel meclisi üyesi Mehmet Öztürk'e "turistik kıyak" yapıldığını ortaya çıkardı. Müfettişler, sorumlular hakkında soruşturma izni verilmesini istedi.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'nun talimatıyla kente giderek yaklaşık bir ay boyunca bakanlığa bağlı kurumlarda inceleme yapan müfettişler, İl Özel İdaresi'ni denetlerken ilginç bir olayı ortaya çıkardı. Müfettişlerin belirlemelerine göre, Ilgaz Dağı çevresinde, yeni turizm bölgesi olarak açılan Kadınçayırı bölgesindeki Orman İşletmeleri'ne ait bir tesisi üç yıl önce alarak restore eden İl Özel İdaresi, tesisin işletilmesi için de geçen yıl ihale açtı.

Tam bir hafta sonra

Sadece iki firmanın katıldığı ihaleyi, halen AKP'den il genel meclisi üyesi olan Ilgazlı Mehmet Öztürk'ün üç ortağı arasında yer aldığı Yıldıztepe adlı firma kazandı. Firma, 7 yıllık işletim hakkı için, yıllık kira bedeli 19 bin 570 YTL'den açılan ihaleyi 40 bin 500 YTL ile aldı. 3 Mart 2005'te firma ile İl Özel İdaresi arasında sözleşme yapıldı.
Ancak İl Özel İdaresi, bir hafta sonra, 10 Mart 2005'te tesise kat artırımı inşaatı yapılması kararını aldı. İki katlı olan tesise 1.5 kat daha çıkıldı. Böylece 10 odalı olan tesis bir anda 21 odalı hale getirildi. İl Özel İdaresi bu inşaat için Köylere Hizmet Götürme Birliği bütçesinden 700 bin YTL harcadı. Müfettişler, İl Özel İdaresi'nin, tesisin yeni haliyle yeniden ihaleye çıkması gerekirken bunu yapmadığını, Öztürk'ün firmasının sözleşmesinin ilk imzalandığı şekliyle devam ettirildiğini saptadı.
İnşaatın firma tarafından yaptırılması halinde, bedelin yıllık kiradan düşülmesi gerektiğini belirleyen müfettişler, ihale sonrası yapılan sözleşmeye "tesisteki kapasite artırımının 1/4'ü oranında valiliğe kontenjan ayrılması ancak artan kapasite için ayrıca kira artırımı yapılmayacağı" yönünde hüküm konulduğunu saptadı. Buna rağmen tesiste valiliğe sadece 2 odanın ayrıldığı belirlendi. Böylece, İl Özel İdaresi'nin "devlet kaynaklarıyla" yapılan yeni düzenlemeye rağmen eski bedelle devam eden kiralama yöntemi sebebiyle devleti zarara uğrattığı tespit edildi.

Müfettişler, raporlarında, sorumlular hakkında soruşturma açılması talebinde bulundu.

Başkasına devretti

Öztürk'ün, tesisi kısa süre önce başka bir firmaya devrettiği de ortaya çıktı. Devir sırasında İl Özel İdaresi'nin "uygunluk" muvafakati vererek yeni firmanın da eski sözleşme şartlarına göre çalışmasına olanak sağladığı belirlendi.

'İçki satmak istemedim'

Öztürk ise devirle ilgili olarak Milliyet'e şunları söyledi: "Kiralama ve inşaat konusunda usulsüzlük yok. Bu konu, eski AKP Çankırı il yönetimi ile yeni yönetim arasındadır. AKP'yi yıpratmak istiyorlar. Tesisi işletemediğim için, içki satmamak için devrettim. En küçük hatam yok."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber