Okullarda zorunlu bağış işkencesi sürüyor!

Haber Giriş : 08 Ağustos 2006 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her yıl bu aylarda çocuklarını devlet okullarına kayıt ettirmek isteyen veliler deliye döner. Çünkü kayıt için gittikleri okulların yöneticileri kendilerinden binlerce YTL ister.

AKP iktidarı bu sorunu çözmek için çok söz verdi.

Bizzat Başbakan defalarca, "Hiçbir okul müdürü velilerden istekleri dışında tek kuruş alamaz" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, her yıl kayıtların başladığı günlerde demeçler verdi:

"Bağışın zorunlusu olmaz. Fakir fukaranın gırtlağına yapışıp, onlardan para alınmasını kesinlikle tasvip etmiyoruz. Bunun olmaması için gereken neyse yapacağız. Bu konuda bir genelge yayımladık. Bu tür zorlamalara ve fiyat belirlemelere müsaade etmeyeceğiz. Bunu yapanlar hakkında gereken işlemleri yapacağız."

Ne yazık ki bu "doğru" sözler hep havada kaldı.

Milli Eğitim Bakanlığı, sonunda "zorunlu bağışı" kaldırmak için çareyi kayıt sırasında öğrenci velisiyle okul yönetimlerini bir araya getirmemekte buldu.

Bunun için "internetten kayıt" sistemine geçildi.

Ama velilerden yağan onlarca şikâyet telefonu gösteriyor ki internetten kayıt da derde deva olmamış.

***

Adı ve telefon numarası bende saklı bir okurum diyor ki:

"Bu yıl Koşuyolu'na taşındık. İlköğretim okulu 6'ncı sınıfa gidecek çocuğumuzu yasalara göre kendi mahallemizdeki bir okula kaydettirmemiz gerekiyor. Ama nakil işlemini bir türlü yaptıramıyoruz. Semtimizdeki Cenap Şahabettin İlköğretim Okulu'yla Reşat Nuri Güntekin İlköğretim Okulu'na defalarca gittim. Benden önce kayıt için 2 bin YTL istediler. Param olmadığını söyleyince 1.000 YTL'ye razı oldular. Ama bu kadar da param yok ki."

***

Eğer "Böyle bir şey yok, uyduruyorsun" diye düşünüyorsa; Milli Eğitim Bakanı Sayın Çelik'e bu okurumun adını ve telefonunu verebilirim.

Şimdi kendisine soruyorum:

* Hani zorunlu bağış alanlar hakkında yasal işlemleri başlatacaktınız?

* Bu sözü iki yıl önce vermiştiniz. Bugüne kadar zorunlu bağış yoluyla velilere hayatı zindan eden kaç okul yöneticisi hakkında işlem yaptınız?

mustafa mutlu/vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber