Türkiye, diş fırçası ve bebek bezinde geride

Deterjan tüketiminde Avrupa ortalamasına yaklaşan Türkiye, diş fırçası ve bebek bezinde geri kalıyor. Yılda 4 kişiye 1 diş fırçası satılan ülkede, bu oran Avrupa'nın 4'te 1'i ediyor. Türkiye'de bebek başına günde 1 bez düşecek kadar satış yapılıyor

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 12 Nisan 2015 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Türkiye, diş fırçası ve bebek bezinde geride

Diş fırçalama sıklığının haftada 1.4 olarak ölçüldüğü Türkiye'de, yılda 4 kişiye 1 diş fırçası satılıyor. Ağız sağlığı gibi bebek bezi kullanım oranında da geride kalan ülkede bebek başına yılda 400 bez tüketiliyor. Bu rakam, günde yaklaşık 1 beze denk geliyor. Temizlik ve kişisel bakım ürünlerini de kapsayan hızlı tüketim (FMCG) pazarında faaliyet gösteren en büyük şirketlerden biri P&G. 176 yılı geride bırakan ve 75 ülkede 84 milyar dolar ciro yapan ABD'li şirketin tüketici araştırmalarına yaptığı yıllık harcama 300 milyon dolar.

'EKONOMİK DURUM İYİLEŞTİKÇE ARTIYOR'

P&G'nin Türkiye ve Kafkasya Yönetim Kurulu Başkanı Tankut Turnaoğlu, tüketiciyi anlamanın verimlilik ve inovasyon açısından çok önemli olduğuna dikkat çekiyor. "Türkiye'de en büyük kategorimiz bebek bezi" diyen Turnaoğlu, normalde günde 4 bez kullanmak gerektiğini; ancak Türkiye'de bebek başına günde 1 bez düşecek satış yapıldığını kaydediyor. Ülkede 2 milyondan fazla bebek olduğunu kaydeden Turnaoğlu, "Bebek bezi 0-2 yaş arası kullanılıyor ve 6 saatte 1 değiştirmek gerekiyor. Türkiye'de 1 bebeğe yılda 400 bez düşüyor.

Bu oran Rusya'dan yüksek ama Avrupa ve ABD'den düşük. Kumaş bez kullanımı olduğundan değil, bez değiştirme sıklığı düşük olduğu için rakamlar da düşük" diyor. Tüketicinin ekonomik durumu iyileştikçe tüketimi artırdığını ifade eden Turnaoğlu, ağız sağlığına yapılan harcama konusunda yıllar içindeki değişimi şöyle özetliyor: "Şampuan ve deterjan kullanımında Avrupa ortalamasına daha yakınız. Mesela deterjanda bu rakamı yüzde 80 yakaladık. Ancak diş macunu kullanımımız Avrupa'nın 4'te 1'i. Yılda 4 kişiye 1 diş fırçası satılıyor. Normalde kişi başına düşen yıllık diş fırçası tüketimi 4 olmalı. Fakat bir yükselme var. Ben P&G'ye 1991'de girdim. O dönem 10 kişiye 1 fırça düşerken, şimdi 4'te 1 oldu.

400 KİŞİYLE SAHAYA İNDİLER

Mağazalarda saha etkinliği de yaptıklarını belirten Turnaoğlu, "Geçtiğimiz hafta ben dahil, 400 elemanımız Türkiye çapında sahaya indi. Tüketiciyle de iletişime geçtik" diyor.

ALIŞVERİŞE AYRILAN SÜRE 2 DAKİKA

Tankut Turnaoğlu, gıda dışı ürünlerde alışveriş süresinin azaldığının altını çiziyor. "20 yıl önce insanlar hafta sonu gezmesi olarak hipermarkete giderdi. Şimdi vakit çok değerli" diyen Turnaoğlu, şöyle devam ediyor: "Markette 1 ürün almak için ayrılan ortalama süre 2 dakika. Çocuk bezinde 30 saniye olan bu süre kozmetikte 5 dakikaya çıkabiliyor." İndirimli marketlerin çoğalması ve büyük zincirlerin küçük formatlar açmasının da değişiklikler yarattığını kaydeden Turnaoğlu, "5 yıl önce küçük boy şampuan üretimimizin payı yüzde 15'ti; bugün yüzde 40'lara çıktı. Ailelerin küçülmesi de etkili. Doğu illerinde ise büyük boylar daha çok rağbet görüyor" diyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber