Mahalli İdareler Yasasının bu ayın sonuna kadar yasalaştırılması hedefleniyor.

Haber Giriş : 23 Şubat 2004 07:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahalli İdareler Yasasının bu ayın sonuna kadar yasalaştırılması hedefleniyor.

Kamu Yönetimi Temel Yasası ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girmesi beklenen Mahalli İdareler Yasası üzerindeki çalışmalar tamamlanma aşamasına getirildi. Bu hafta Meclis'e sunulması beklenen taslağın, bu ayın sonuna kadar yasalaştırılması hedefleniyor.

Kamu yönetiminde reform niteliğinde değişiklikler yapacak olan yeni düzenleme, belediyelere çok geniş,"yetki", "imtiyaz" ve "ayrıcalıklar" getiriyor. Belde sakinlerinin, müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü faaliyette bulunmaya yetkili kılınacak olan belediyelerin, yönetmelik çıkarma, emir verme ve yasak koymak, bu yasaklara uymayanlara ceza verme yetkileri olacak. Özel ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili her türlü ruhsat da belediyelerin uhdesinde olacak. Belediyeler, yeni düzenleme ile arsa alım satım işini de yapabilecekler.

Hizmet aksatılmayacak
Yeni düzenlemede, halkın belediye yönetimine katılması esas alınıyor. Belediyelere, halkın yönetime ilişkin görüşlerini almak üzere kamuoyu anketi yapma yetkisini tanıyan taslak, "hizmet esastır" ilkesi getiriyor. Taslak, belediyelerin vergi, resim ve harç gelirleri ile kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları haczedilemez" hükmü getiriyor. Taslak, belediye mallarını saldırılara karşı korumaya da alınıyor. Taslağa göre, belediye mallarına saldıran veya zarar verenler, devlet malına saldırmış ve zarar vermiş olarak kabul edilerek cezalandırılacak.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber