İtfaiye soruşturmasından 'yolsuzluk hortumu' patladı

Rüşvetle işyerlerine usulsüz çalışma ruhsatı verilmesiyle ilgili yürütülen itfaiye soruşturmasında iddianame hazır. Şüphelilerin, 100'den fazla rüşvet alma ve verme suçuna karıştığı belirtildi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 15 Nisan 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İtfaiye soruşturmasından 'yolsuzluk hortumu' patladı

Kemal Gümüş

Paralel yapının 17 ve 25 Aralık operasyonlarının ardından itfaiyedeki usulsüzlükler üzerinden hükümete yönelik başlattığı ancak evrak eksikliği ve uygunsuzluk nedeniyle yapamadığı itfaiye soruşturması tamamlandı. Soruşturmaya ait dinleme ve fiziki teknik takip kararlarının Haziran 2013'te sonlandırıldığı operasyon için ise Ocak 2014'e kadar beklenildiği ortaya çıkmıştı.

Dinlemelerden el edildi

İstanbul Organize suçlarla Şube Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleştirilen operasyonda 28 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmayı tamamlayarak aralarında İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, İtfaiye müdür yardımcısı Abdullah Akıncı'nın da bulunduğu 13'ü tutuklu 129 şüpheli hakkında iddianame düzenledi. Şüphelilerden 6'sına 'rüşvet almak ve vermek' suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar, diğer şüphelilere ise hem rüşvet hem de 'resmi belgede sahtecilik' suçlarından 7 yıldan 25 yıla kadar ayrı ayrı cezalandırılması istendi. İtfaiye soruşturmasının, 2011 yılında başlatılan silah kaçakçılığı ile ilgili yürütülen başka bir soruşturmadaki dinlemelerden elde edilen veriler ışığında başlatıldığı belirtildi. İddianamede şüphelilerin 42 kez rüşvet alıp verme, resmi belgede sahtecilik gibi eyleme karıştığı ifade edildi. Soruşturmada ilk etapta İBB Destek Hizmetleri Şube Müdürlüğü Teknik Büro'da görevli şüpheliler S.Y ve T.T gibi kamu görevlilerinin, binaların yangından korunmasını denetleyen görevlilere, yeterliliği olmayan işyerleriyle anlaşarak 'uygunluk' raporu verildiği ve bunun karşılığında rüşvet aldıklarının tespit edildiği anlatıldı. Fiziki ve teknik takip yapıldıktan sonra birden çok itfaiye çalışanı ve işyeri sahibinin aynı eylemlere karıştıkları da ifade edildi.

Porsche'li itfaiyeci patron

S.Y'nin Misstanbul konutlarında biri 2.5 Milyon TL değerinde Başakşehir'deki Mavera Saraylarında olmak üzere toplam üç lüks konutunun olduğu belirlenmişti. S.Y'nin aldığı rüşvetlerle son model bir Porsche ile Passat marka araca da sahip olduğu da tespit edilmişti. İddianame ile ayrıca S.Y'nin mekanik yangın söndürme sistemi üzerine faaliyet gösteren bir şirketin sahibi olduğu da belirtildi. İddianamede yer alan şüphelilerden N.Ş ve H.V'nin de itfaiye görevlisi olmalarına rağmen yangın söndürme sistemleri alanında faaliyet gösteren şirket sahipleri olduğu aktarıldı. İddianamede 100'den fazla rüşvet alma verme ve aracılık etme suçlarının tespit edildiği ifade edildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber