Davutoğlu: Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecek

Başbakan Davutoğlu seçim beyannamesini açıkladı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 15 Nisan 2015 13:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Davutoğlu: Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecek

Başbakan Davutoğlu, AK Parti Seçim Beyannamesi ve Aday tanıtım Toplantısı'nda konuşuyor. Konuşmasında muhalefet partilerine eleştiren Davutoğlu, CHP'nin reklam kampanyası için "ABD'den ithal alkış politikalarıyla, kedilerle bu işi çözemezsiniz" ifadelerini kullandı. Davutoğlu'nun okumakta olduğu seçim beyannamesinde "İdari yapının başkanlık sistemi çerçevesinde yeniden düzenlenmesini gerekli görüyoruz. Başkanlık sistemi yetki karmaşasını giderecektir" ifadelerinin yer aldığı görüldü.

"BAŞKANLIK SİSTEMİ YETKİ KARMAŞASINI GİDERECEK"

Davutoğlu darbe dönemlerindeki müdahaleler nedeniyle parlamenter sistemin özünden uzaklaştırıldığını savundu:

"Darbe dönemindeki müdahaleler sonucu parlamenter sistem özünden uzaklaştırılmış, Cumhurbaşkanlığı makamıyla yetkileri sınırlandırılmakla birlikte, Başbakanlık makamıyla yetki çatışması yaşanmıştır. Yürütme erkinin yeniden düzenlenmesine ihtiyaç vardır. Yetki sorumluluk dengesinin açıklıkla ortaya konması, hesap verilebilirlik açısından bir zarurettir. 2014'te umhurbaşkanının halk tarafından seçilmesiyle birlikte idari yapının başkanlık sistemi yönünde yapılandırılması yetki karmaşasının giderilmesi için gerekli görmekteyiz."

Davutoğlu başkanlık sisteminde denge ve kontrol mekanizmalarının etkin şekilde işletileceğini söyledi, tüm partilere katkı çağrısı yaptı:

2014'te milletimiz bundan sonra da kendi yöneticilerini hiçbir baskı olmadan seçmeye devam edecektir. Başkanlık sistemini yasama ve yürütmenin müstakil olarak etkin olduğu, demokratik denge ve kontrol mekanizmalarının öngörüldüğü bir yönetim şekli olarak tasavvur ediyoruz. Bütün kesimleri bu yeni yapılandırma sürecine katkı vermeye davet ediyoruz. Yürütme de yasama ve yargı gibi anayasal denetime açık olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber