Orman Bakanlığı'ndan 'makam aracı' açıklaması

"DSİ Genel Müdürlüğü döneminde, kurumu 3,2 milyar lira tasarruf ettiren Sayın Bakanımızın makam aracıyla alakalı yapılan hesaplamalarda araç kiralama ile satın alınma ve diğer masrafların toplamı dikkate alındığında kamu aleyhine bir durumun olmadığı anlaşılmaktadır"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Nisan 2015 15:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Orman Bakanlığı'ndan 'makam aracı' açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun makam aracıyla ilgili yapılan hesaplamalarda araç kiralama ile satın alınma ve diğer masrafların toplamı dikkate alındığında kamu aleyhine bir durumun olmadığı bildirildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliğinden yapılan açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında Bakan Eroğlu'nun kullandığı makam aracının kira bedeli ile ilgili haberlere yer verildiği anımsatıldı.

Eroğlu'nun makam hizmetinde kullanılmak üzere, Kamu İhale Kanunu kapsamında açık ihale usulü ile 237 sayılı Taşıt Kanunu ve Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usuller çerçevesinde araç kiralandığı hatırlatılan açıklamada, "Kiralama açık ihale ile yapılmakta olup, bütün firmaların iştirakine açıktır. İhale neticesi Kamu İhale Kurumu denetiminden geçmektedir" ifadesi kullanıldı.

Araç kiralama bedeline yakıt ve sürücü hariç bütün giderlerin dahil olduğu aktarılarak, "Ayrıca yeni yapılan ve yapılacak kiralamalar 2 Ekim 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Hizmet Alımı Suretiyle Taşıt Edinilmesine İlişkin Esas ve Usullere göre yapılmakta olup, buna göre kiralama bedeli aracın kasko bedelinin aylık yüzde 2'sini aşmayacak şekilde yapılmaktadır" açıklamasında bulunuldu.

Yapılan ihalelere ilişkin bütün bilgilerin, Kamu İhale Kurumu'nun internet sayfasında yer aldığı ifade edilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

"Söz konusu haberlerde aracın sıfır fiyatının 887 bin lira olduğu ve kiralama yerine satın alma yolunun tercih edilmesinin daha aza tekabül edeceği bildirilmektedir. Orman ve Su İşleri Bakanlığı, ülkemizin en önemli yatırımcı bakanlıklarından birisidir. Bakanlığımızın ülke çapında yaklaşık 4 bin şantiyesi bulunmaktadır. Çok geniş bir hinterlanda ve teşkilata sahip olan Bakanlığımızda, Sayın Bakanımız, Bakanlık makamından ziyade mesaisinin neredeyse dörtte üçünü karayolu ile mahallinde saha çalışmaları yaparak geçirmektedir. Yine faaliyet gösteren şantiyelerin neredeyse tümü Sayın Bakanımız tarafından bizzat ziyaret edilmektedir."

Eroğlu'nun, bu çerçevede makam aracı ile 4 yılda 390 bin kilometre yol kat ederek bu süre içerisinde toplam 692 il programı gerçekleştirdiği aktarıldı.

Açıklamada, "Makam aracının yılda 1 kez periyodik bakımı yapılmaktadır. Bir bakım ücreti 16 bin lira olup 4 yıllık bakım ücreti 64 bin liradır. Araçta 1 yılda 4 yazlık, 4 kışlık olmak üzere 8 lastik kullanılmakta olup, bunun da ücreti 9 bin 600 liradır, 4 yıllık maliyeti 38 bin 400 liradır. Aracın 1 yıllık kasko ve diğer sigorta bedeli ise 18 bin liradır, 4 yıllık maliyeti 72 bin liradır" ifadesi kullanıldı.

Bütün bu masrafların araç sahibi firma tarafından karşılandığı dile getirilen açıklamada, 4 yılda 95 bin lira tutan MTV ve sözleşme vergilerinin de bu firmaca ödendiği ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Toplamda 4 yılda bakım-onarım, lastik kasko-sigorta, MTV ve diğer giderler bedeli 320 bin liradır. Bakanlığımız, söz konusu haberlerde ifade edildiği gibi 887 bin liraya araç satın alma yoluna gitmiş olsaydı, yukarıda sayılan kalemler için 4 yılda toplam 320 bin lira daha fazladan ödeme yapmış olacaktı. Ayrıca makam aracı arıza yaptığında yerine aynı özellikteki bir araç ihaleyi alan firma tarafından ücretsiz olarak temin edilmektedir. Bu minvalde geçen dört yılda söz konusu araç onlarca defa arızalanmış ve arıza süresince herhangi bir maliyet oluşturmadan aynı araç muadili ikame araçlarla hizmet yürütülmüştür. Bakanlık araç satın almış olsaydı arıza hallerinde yine araç kiralamak durumunda kalacak, bu da yeni ek maliyetler oluşturacaktı."

Bakanlık açıklamasında, "DSİ Genel Müdürlüğü döneminde kurumu 3,2 milyar lira tasarruf ettiren Sayın Bakanımızın makam aracıyla alakalı yapılan hesaplamalarda araç kiralama ile satın alınma ve diğer masrafların toplamı dikkate alındığında kamu aleyhine bir durumun olmadığı anlaşılmaktadır" ifadesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber