Gökçek: Başkentte susuz günler kapıda

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Ağustos 2006 11:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, barajlardaki su rezervinin her geçen gün azaldığını belirterek, kuraklığın devam etmesi halinde su kısıntılarına gitmek zorunda kalacaklarını bildirdi.

Ankara Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Gökçek, Başkentin barajlarındaki su rezervinin son yılların en düşük seviyesinde olduğunu belirtti.

Gökçek, kuraklığın yanı sıra kent nüfusundaki artışın da su gereksinimini fazlalaştırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Kurak geçen mevsimler, tek beslenme kaynağı yağışlar olan barajları olumsuz etkiledi. Geçen yıl barajlardaki kullanılabilir su rezervi 507 milyon metreküp iken bugün itibariyle barajlarda 323 milyon metreküp su rezervi bulunuyor." Ankara'da kış aylarında günde ortalama 800-900 bin metreküp, yaz aylarında ise 1 milyon ile 1 milyon 200 bin metreküp arasında su tüketildiğini ifade eden Gökçek, barajlardaki mevcut suyun Başkentin ancak 7-8 aylık su ihtiyacını karşılayabileceğini bildirdi.

Gökçek, kuraklığın devam etmesi halinde 3 ay sonra su kesintilerinin başlayabileceğini, bu nedenle vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları gerektiğini kaydetti.

Barajlardaki su seviyesinin düşük olmasının, Ankara'ya su sağlayan Çamlıdere ve Kızılcahamam havzalarının az yağış almasından kaynaklandığını belirten Gökçek, ayrıca kışın yağan karın uzun süre dağlarda kalması yüzünden suyun toprağa karıştığını kaydetti. Gökçek, barajların yeterli suya kavuşabilmesi için kar yağışının ani bir yağmurla birleşerek suya dönüşmesi ve barajlara akması gerektiğine işaret etti.

BARAJLARDAKİ SU SEVİYELERİ

Ankara'nın su ihtiyacının yarıdan fazlasını karşılayan 1 milyar 220 milyon metreküp kapasiteli Çamlıdere Barajı'nda 217 milyon 554 bin

metreküp, 92 milyon metreküp su kapasiteli Kurtboğazı Barajı'nda 46 milyon 769 bin metreküp, 112 milyon metreküp su kapasitesine sahip Eğrekkaya Barajı'nda 32 milyon 389 bin metreküp, 22 milyon metreküp su kapasitesi olan Çubuk 2 Barajı'nda 15 milyon metreküp, 56 milyon metreküp su kapasiteli Akyar Barajı'nda ise toplam 10 milyon 970 bin metreküp su bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber