Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Türkiye'de zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak istediklerini söyledi.

Haber Giriş : 23 Şubat 2004 14:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik Türkiye'de zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak istediklerini söyledi.

Çelik ayrıca, liseleri de dört yıla çıkarmanın kısa zamandaki hedefleri arasında olduğunu kaydetti.

TÜSİAD`ın düzenlediği ``Yükseköğretim, Bilim ve Teknolojide Yeni Yönelimler`` konulu seminerin açılışında konuşan Bakan Çelik, eğitimin ilköğretimden yüksek öğretime kadar ne kadar önemli olduğunun, ``Güneşin doğudan doğduğunu`` söylemek kadar bilindiğini, sivil toplum kuruluşlarının eğitim ile ilgili çalışmalar yapmasının kendisine büyük memnuniyet verdiğini ifade etti.

Bakan Çelik, ``Eğer bir toplum bütün fertleriyle, sivil toplum örgütleriyle, özel sektörüyle ve kamusuyla eğitimin önemine inanmışsa, bu konuda sızlanma ve eleştiriler ortaya koyma yerine alternatifler sunmuşsa o ülke doğru yola girmiş demektir`` dedi.

Zorunlu eğitimin 8 yıla çıkarılması ile okullaşma oranında sıçrama ve ciddi ilerlemeler olduğunu kaydeden Hüseyin Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü.

``Türkiye, zorunlu eğitimini 8 yılda bırakmamalıdır. 8 yıllık zorunlu eğitim çağdaş bir toplum için yeterli değildir. Ancak, alt yapısı hazırlanmadan sadece kağıt üzerinde alınacak kararların da sonuç vermeyeceği ortadadır. Biz hükümet olarak 12 yıllık zorunlu eğitimi hedeflemekteyiz. Bunun zamanlamasının da çok iyi yapılması gerekiyor``

Türkiye`de sekiz yıllık zorunlu eğitimin isabetli olduğunu ancak sıkıntılarıda beraberinde getirdiğini ifade eden Çelik, ``Biz zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarmak istiyoruz. Hatta okul öncesi eğitimi yaygınlaştırarak, Belçika`da olduğu gibi keşke 15 yıla çıkarabilsek`` diye konuştu.

KAMU YÖNETİM REFORMU

Milli Eğitim Bakanlığı`nı devraldığında Türkiye`de okul öncesi eğitimin yüzde 11 seviyesinde olduğunu, şu anda bu rakamın yüzde 15.7`ye çıktığını belirten Hüseyin Çelik, bu konuda merkezi yönetimden ziyade yerel yönetimlerin daha etkin ve fonksiyonel olması gerektiğini vurguladı.

Siirt`te okul öncesi eğitimde okullaşma oranının yüzde 63`e ulaştığını bildiren Çelik, ``Bizim çıkartmakta olduğumuz Kamu Yönetim Reformu`nun da ne kadar isabetli olduğunu bu örnek ortaya koymaktadır.

Türkiye`deki eğitim organizasyonun ne kadar merkeziyetçi, hantal olduğunu göz önünde bulundurursanız, Kamu Yönetim Reformu`nun da ne kadar gecikmiş bir faaliyet olduğunu görüyoruz`` diye konuştu.

Prens Sebahattin`in 1899`da Cenevre`de geliştirdiği projede yer alan `Kişisel Gelişimcilik ve Yerinden Yönetime Geçme` anlayışının modern dünyanın bugün üzerinde durduğu konular olduğunu ifade eden Milli Eğitim Bakanı Çelik, şunları kaydetti: ``Aradan 105 yıl geçti. 105 yıl sonra biz Kamu Yönetim Reformu`nu çıkarıyoruz ve birileri (Türkiye`yi bölüyorsunuz, eyalet sistemine geçiyorsunuz, memleket elden gitti) diyor. Biz de buna sadece gülüyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı`nın da aslında buna tabi olması gerekiyor.

Van`ın Bahçesaray ilçesindeki lise binasının tamiratı ile Ankara niçin uğraşsın. Biz niçin bunlarla vakit kaybedelim? İlkokul binasının kırılan kapısı ile eğer Ankara`daki bakanlığı uğraştırırsanız işte bugünkü gibi olur. İlköğretimi, ortaöğretimi düzenlemeden yüksek öğretimin kalitesinin artırılmasından söz edemezsiniz``

Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK Yasası ile ilgili değişiklik yapıldığında çok ciddi tepkiler çıktığını belirterek, ``O zaman (Niye bu tepkiler var) dediler. Dedim ki (Eski alışkanlıkları söküp atmak paslı çivileri söküp atmak gibidir) Orada sözüm meclisten dışarı... Herhangi bir şahsa yönelmiş bir söz değildir`` dedi.

LİSELERİ 4 YILA ÇIKARMA HEDEFLERİMİZ ARASINDA

Bazı alışkanlıklar, yanlışlıklar, eksiklikler ve aksaklıklara kendilerinin alıştırıldığını ifade eden Hüseyin Çelik, ``Yanlış olduğunu bile bile bizde bunlar kanıksanmış. Bu kanıksanmadan dolayı bunlar bize normalmiş gibi geliyor. Dolayısıyla birileri bunları değiştirmeye kalkıştığında feryat figan kopuyor`` şeklinde konuştu.

Okul öncesinden yüksek öğrenime kadar eğitim sisteminin ele alınması gerektiğini kaydeden Çelik, ilköğretim yönetmeliğinde öğrenci merkezli bir anlayış olduğunu, Dünya Bankası ile yürüttükleri bir proje çerçevesinde orta öğretimin yeniden yapılandırılmasının gündemde olduğunu, Türkiye`deki 73 çeşit liseyi genel orta öğretim, mesleki ve teknik orta öğretim olmak üzere iki ana eksende toplayacaklarını bildirdi.

Hüseyin Çelik, bütün liseleri dört yıla çıkarmanın da kısa zamandaki hedefleri arasında olduğunu söyledi.

haber7.com

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber