İsteyen öğrenci üniversite sınavına girmeden Amerika'da okuyabilecek

Haber Giriş : 10 Ağustos 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, denklik konusunda önemli bir karar alarak ABD, AB ve Batı ülkelerindeki üniversitelerde kendi imkanlarıyla okuyacak öğrenciler için ?ÖSS'ye girme' şartını kaldırdı.

Bugüne kadar yurtdışında kendi imkanlarıyla okuyacak öğrencilerde ?ÖSS'ye girme ve ön lisans programları için 160, lisans programları için de 185 puan alma' şartı arayan YÖK, bu ülkelerdeki ?YÖK'ün tanıdığı üniversiteler ve programlar olması şartıyla' artık öğrencilerden bu şartları istemeyecek. Bu ülkelerdeki üniversitelere kayıt yaptıracak öğrenciler okuyacakları bölümün YÖK tarafından tanınıp tanınmadığını YÖK Denklik Birimi'ne yazılı olarak sorarak öğrenebilecek.

YÖK'ün ÖSS'ye girme şartını kaldırdığı ülkeler şöyle: Amerika Birleşik Devletleri, Avusturalya, Yeni Zelanda, Kanada, Avrupa Birliği'ne üye ve aday olan ülkeler ile Avrupa ekonomik alanına üye olan İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre.

Karar geçmişi de kapsıyor

YÖK'ün bu kararı yeni kayıt yaptıracak öğrencilerle birlikte halen okuyan ve mezun olan öğrenciler için de geçerli olacak. Böylece birkaç sene önce bu ülkelerdeki YÖK'ün tanıdığı üniversitelerden mezun olan veya ÖSS belgesi eksik olduğu için denkliği geri çevrilen bir öğrenci artık YÖK'ten denklik alabilecek. Ancak YÖK'ün belirlediği bu ülkeler dahil yurtdışında yükseköğrenime başlayan öğrencilerin Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş başvurularında ÖSS'de ilgili alan türünde minimum 185 puan veya muadil sayılan belgeler yine istenecek.

YÖK Başkan Vekili Aybar Ertepınar, Türkiye'nin de dahil olduğu Avrupa yükseköğretim alanı içinde denklikte birtakım yeni düzenlemeler yaptıklarını belirterek, ?Bir üniversiteyi tanıma olayını üniversitenin tüm sistemiyle tanınması noktasında ele alıyoruz. Artık öğrenciler bu ülkelerdeki üniversitelerin şartları neyse o şartları taşıyıp girecekler. Ama bu kolaylığın Türkiye'deki üniversitelere bir sıçrama tahtası olarak kullanılmasını da engelleyeceğiz.? dedi. Ertepınar, Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde de çok sayıda tanımadıkları üniversite veya program olduğunu hatırlatarak, öğrencilerin gidecekleri üniversiteyi seçerken dikkatli olmasını istedi.

Şimdiye kadar YÖK, yurtdışında yükseköğrenim görmek isteyenlerden ?ÖSS'ye girmeleri (önlisans programları için ilgili alan türünde 160,000 veya daha fazla, lisans programları için ilgili alan türünde 185,000 veya daha fazla puan almaları) veya muadil sayılan SAT 1 (minimum 1000 puan), ACT (minimum 21 puan); Abitur, Fransız Bakaloryası, GCE A Level Sertifikası (minimum 2 ders), Uluslararası Bakalorya (İnternational Bacclaurat IB), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita) belgelerinden herhangi birini sağlamaları? şartı arıyordu. Artık bu şartlar, belirlenen ülkeler ve bu ülkelerdeki YÖK'ün tanıdığı üniversiteler için aranmayacak. Bu ülkelerin dışındaki diğer ülkeler için ise bu şartlar geçerliliğini koruyacak.

YÖK: Öğrencilerin kazanılmış hakları saklı

YÖK bir açıklama yaparak, yurtdışındaki üniversitelerin YÖK tarafından sürekli olarak değerlendirildiğini ve daha önceki yıllarda tanınmakta olan bazı üniversiteler hakkında tanınmama kararı alınabildiğini hatırlattı. Öğrencilerin yurtdışına gitmeye karar verdikten sonra YÖK Denklik Birimi'ne dilekçe ile başvurması ve bu üniversite ve programın tanınıp tanınmadığını öğrenmesi gerektiğini vurgulayan YÖK, ?Tanınmamasına karar verilen yükseköğretim kurumlarında daha önce öğrenimlerine başlayan öğrencilerin hakkı saklı kalmakta; ancak tanınmama kararının alınmasından sonra bu kurumlarda eğitime başlayarak diploma alanlara denklik belgesi verilmemektedir.? ifadelerine yer verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber