Vekillerin 892 sağlık faturası Arınç'tan döndü

Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Bülent Arınç, dört yıllık başkanlığı döneminde sıkı bir maliye politikası izledi. Sadece ilaç ödemelerinde ilk altı ayda 1 milyon 605 bin YTL tutarında tasarruf sağlandı.

2006 yılı bütçesi 340 milyon 866 bin YTL olan Meclis, ilk beş aylık dönemde 112 milyon 990 bin 120 YTL harcayarak bütçenin yüzde 33'ünü kullandı. Meclis'in en önemli tasarruf kalemi sağlık harcamaları oldu. Özel bir birim oluşturan yönetim, sağlık kuruluşlarından gönderilen tüm faturaları tek tek incelemeye aldı. 892 fatura, yönetmeliğe aykırı bulunarak geri gönderildi.

Özel ve kamu sağlık kuruluşları bu yasama döneminde TBMM Başkanlığı'na toplam 92 bin adet fatura gönderdi. Sağlık harcamalarını kontrol eden Fatura Kontrol Grubu 892 faturayı geri gönderirken, 827 bin YTL'lik haksız ödeme engellendi. Bu yasama yılının altı aylık döneminde ise ilaç ödemelerindeki tasarruf miktarı 1 milyon 605 bin YTL'ye ulaştı. Meclis yönetimi, bütçenin yüzde 64'ünü milletvekili ve personel giderlerine, yüzde 14'ünü mal ve hizmet alımına, yüzde 15'ini cari transferlere, yüzde 3'ünü yatırıma harcadı. Alınan önlemler sayesinde Meclis'in bu dönemdeki harcama miktarı geçen yıla göre yüzde 4 oranında azaldı. 1961 yılından kalma ısıtma sistemi değiştirilerek yerine yeni ?ısıtma ve soğutma merkezi' devreye sokuldu. Tamamı bilgisayarlı ve internet üzerinden kontrol edilebilen ısıtma ve soğutma merkezi sayesinde yıllık 400 bin YTL tasarruf sağlanması planlanıyor. Arınç'ın kemer sıkma politikası milletvekillerinin tepkisini çekerken, Meclis kulislerinde, ?Başkan çok cimri? eleştirileri yapılıyor. Arınç'ın uygulamaya koyduğu kemer sıkma politikalarından bazıları şöyle: ?Vekillerin geniş oda istekleri kabul görmedi. Vekillere her gün gönderilen basın bültenlerine son verildi. Faturalar çok sıkı bir biçimde denetlendi. Boş kadrolar kapatıldı. Çalışanlara yönelik servis uygulamasına kısıtlama getirildi. Elektrik ve su harcamalarına dikkat edildi. Boş yere yanan elektrik lambaları mercek altına alındı. Kâğıtlar idareli ve geri dönüşümlü olarak kullanıldı. Meclis yönetimi, boş bulunan 400 kadrodan 170'ini iptal etti.?

Bu arada milletvekili odalarının bulunduğu Halkla İlişkiler binasında duble çay servisi de kaldırıldı. Yeni uygulama ile milletvekili ne kadar çay içerse içsin ayda 20 YTL ödüyor. Bu uygulamanın ardından çay tüketiminde artış yaşandığı ve duble çaya yasak getirildiği öğrenildi. Ücretsiz olan ıhlamurdan ücret alınmaya başlandı. Personele bir maaş tutarında verilen elbise yardımı aşağıya çekilerek yaklaşık 300 milyon liraya indirildi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber