Sezer'in tercihi eşli protokol

Haber Giriş : 13 Ağustos 2006 10:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer'in Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın onuruna verdiği 'eşli yemek' protokol tartışması yarattı. Sezer, takdir hakkını kadınlardan yana kullandı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz, Türkiye'den ayrılırken geride renkli görüntülerin yanı sıra önemli bir protokol tartışması da bıraktı.
Kral, Ankara'ya yanında herhangi bir eşi olmadan gelmişti. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in geçen salı akşamı Çankaya Köşkü'nde Kral onuruna düzenlediği yemek daveti ise eşliydi. İşte kritik soru: Sezer'in bu uygulaması standart protokol mü; yoksa Cumhurbaşkanı daveti özellikle eşli vererek, şeriat yasalarının geçerli olduğu bir ülke karşısında Türkiye'nin laik, çağdaş yönünü vurgulayarak bir mesaj mı verdi?

Toplam 300 kişilik Suudi heyetinde tek bir kadın üye yoktu. Böyle olunca davette kadınları yine Türk tarafı temsil etti. "First Lady" Semra Sezer'in yanı sıra TBMM Başkan Vekili Ali Dinçer'in eşi, uluslararası alanda tanınmış caz şarkıcısı Yıldız İbrahimova ve birçok yabancı büyükelçinin eşlerinin varlığı, Köşk'te bir "erkekler kulübü" manzarasını engelledi.

Batu: Sezer'in takdiri

Dışişleri Bakanlığı'na göre, bu uygulama standart bir protokolü yansıtıyor. Dışişleri, "Türkiye Cumhuriyeti'nin 'state dinner (resmi yemek)' protokolü, gelen misafirin eşli olup olmadığına bakılmaksızın Ankara'daki yerli ve yabancı protokole her zaman eşli davet yapılması ilkesine dayanır" açıklamasını yapıyor. Emekli büyükelçi, CHP Hatay Milletvekili İnal Batu'ya bakılırsa, bu konuda kesinlik yok, mesele büyük ölçüde cumhurbaşkanlarının takdir hakkına kalıyor. Diplomasi muhabirimiz Utku Çakırözer'e şunları söyledi Batu: "Protokole göre, gelen konuk eşsiz ise iki tercih vardır. Ya onlar gibi siz de eşsiz katılırsınız ya da takdir hakkınızı kullanıp eşli çağrı yaparsınız. İkisi de normaldir ve gariplik yoktur. Önemli olan gelen konuğun kendini rahatsız hissetmemesidir. Eminim, Kral için karar alınırken onun diğer ülkelerde izlediği tutuma da bakılmıştır. Davet protokolü esneyebilir. Sezer, öyle anlaşılıyor ki, takdir hakkını 'eşli yemekten' yani kadınlardan yana kullanmış."

Kral'ın uykusuna bağlı esnek protokol

Ziyaretin Dışişleri protokolünü en çok yoran bölümü, Çankaya'daki protokolün eşli mi, eşsiz mi olacağı gibi ayrıntılarından çok Kral'ın günlük programının başlayışındaki belirsizlikten kaynaklandı.

Genellikle öğle saatlerine doğru uyanan kralın güne ne zaman başlayacağı hemen hemen her gün belirsizlik gösterdi. Günlük program akışı, her gün esnek bir şekilde Kral'ın gözlerini açışına göre ayarlandı. Örneğin Kral'ın Ankara'dan İstanbul'a geçişi bile Kral'ın uyanma durumuna göre ayarlandı.

Protokol yetkilileri, gazetecilerin programla ilgili sorularına her seferinde "Kral bir uyansın, program o zaman şekillenir" yanıtını verdiler. Keza Kral'ın İstanbul'dan ayrılış saati de uyanmasından sonra belli oldu. Tabii, uyuyan kişi Suudi Arabistan Kralı olunca bu gibi konular bir mesele olmaktan çıkıyor.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber