Doğalgaza yıl sonuna kadar her ay yüzde 4-6 arası zam var

Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 11:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuya doğalgaz satıp parasını alamayan BOTAŞ, acısını vatandaştan çıkaracak. Yıl sonuna kadar her ay yüzde 4-6 arası zam var

Melih Gökçek'in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin doğalgaz şirketi EGO başta olmak üzere alacaklarını tahsil edemeyen ve mali krize sürüklenen BOTAŞ, geçtiğimiz ay doğalgaza yüzde 6.8 oranındaki zam yaptı. Ancak bu zam BOTAŞ'ı kurtarmaya yetmedi. Mali krizin atlatılabilmesi için "yıl sonuna kadar her ay yüzde 4 ile 6 oranında fiyat artışı" gerektiği hesaplandı. Böylece yeni zamlarla birlikte 100 metrekarelik evini doğalgazla ısıtan vatandaşın aylık 150 YTL olan faturası, yıl sonunda yaklaşık yüzde 24 artarak, 210 YTL'ye çıkmış olacak. Faturanın kullanımın zirveye çıktığı Şubat-Mart aylarında daha da artması bekleniyor.

Mali kriz kapıda

EÜAŞ'tan (Elektrik Üretim A.Ş) faizi ile birlikte 6 milyar YTL, EGO'dan da yaklaşık 1 milyar YTL alacağı olduğunu açıklayan BOTAŞ, personel maaşlarını piyasadan yüzde 20 faizle aldığı kredi ile ödemek zorunda kaldı. BOTAŞ'ın, 1.2 milyar YTL'lik borcunu ödemekte zorlandığı belirtildi.

EÜAŞ ve EGO'nun borçlarım ödemesi konusunda hükümetten aradığı desteği bulamayan BOTAŞ, son çare olarak doğalgaz zammına başvurdu. Geçen ay yapılan yüzde 6.8'lik zammın BOTAŞ'ın finans ihtiyacını karşılamaktan uzak olduğu belirtildi. Edinilen bilgiye göre, BOTAŞ'ta yapılan son değerlendirmelerde yaşanan mali krizin atlatılabilmesi için yıl sonuna kadar doğalgaza her ay ortalama yüzde 4 ile 6 arasında zam yapılması gerektiği belirlendi. BOTAŞ, bu çerçevede Eylül zammı için yüzde 6 rakamını Enerji Bakanlığı'na bildirdi. Ancak Enerji Bakanı Hilmi Güler'in bu oranı yüzde 4'e çekme talimatı verdiği belirtildi. BOTAŞ'ın, Ekim, Kasım ve Aralık aylarında da yüzde 6 ile 8 arasında zam teklif edeceği öğrenildi.

Her ay zam yapılacak

Diğer taraftan, BOTAŞ'ın kış aylarında artacak doğalgaz için şimdiden İran ve Rusya ile yaşanabilecek krizler için senaryolar hazırladığı ifade edildi. BOTAŞ'ın, Rusya ve İran'a ödeme yapamayacak hale gelmesinin doğalgaz krizini etkileyebileceğine de dikkat çekiliyor.

Borçları erteledi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO'nun borcu 1990'lı yıllardan geliyor. EGO'nun 1997'ye kadar biriken borçları söz konusu yılda dolara çevrilerek 127.5 milyon dolar olarak belirlendi ve bir ödeme planına bağlandı. Ancak, EGO bu borcun sadece 18 milyon dolarlık bölümünü öderken, ilerleyen yıllarda aldığı doğalgaza ilişkin borçlarını da erteleme talepleriyle sürekli bu hesaba aktardı. Söz konusu borç böylece 315 milyon YTL'si anapara ve 157 milyon YTL'si faiz olmak üzere toplam 472 milyon YTL'ye (348.7 milyon dolara) ulaştı. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, EGO'nun aldığı gaz bedelini ödemeyerek bir anlamda BOTAŞ'ın kaynaklarıyla kendini finanse ettiğini vurguladı.

"EGO kâr marjını en üst düzeyde kullanıyor"

BOTAŞ, Ankara doğalgaz satış fiyatına ilişkin olarak 8 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, "EGO, kâr marjını en üst seviyede kullanıyor" dedi. "EGO'nun vatandaşa kendi kararı ile fiyat avantajı sağladığı" yönündeki açıklamaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen BOTAŞ açıklamasında, "EGO'nun, ne Ağustos'ta ne de daha önceki dönemlerde vatandaş lehine bir indirime rastlanmadığını" bildirdi. EGO'nun, BOTAŞ'a olan borçlarını ödememesi, "Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Botaş'ı yıllardır bir anlamda finansman kaynağı olarak kullanıyor. Botaş'tan aldığı gazı, üzerine kârını ekleyerek satan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı EGO, gazın bedelini tüketiciden hemen tahsil etmesine rağmen Botaş'ın parasını ödemiyor" yorumlarına neden oluyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber