Sanayi Bakanı'nı şaşırtan artış

Mart'ta kapasite kullanımı gerilerken, sanayi üretiminin yüzde 4.7 ile beklentilerin çok üzerinde artması sürpriz oldu. Bakan Işık, "Bu kadar artış beklemiyordum" dedi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Mayıs 2015 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Sanayi Bakanı'nı şaşırtan artış

Sanayi üretimi Mart ayında beklentilerin çok üzerine çıkarak, bakandan sanayiciye kadar herkesi şaşırttı.

TÜİK'in verilerine göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart'ta yüzde 4.7 artış gösterdi ve 1 yılın zirvesine çıktı. Ekonomistlerin beklentisi yüzde 0.9'luk artış olması yönündeydi. Takvim etkisinden arındırılmamış sanayi üretimi de yüzde 2'lik beklentilerin üzerinde yüzde 4.83 artış gösterdi. Mart'ta kapasite kullanım oranı gerilerken, sanayi üretimindeki artış iş dünyası için büyük sürpriz oldu. Analistler, sanayi üretimindeki beklentilerin üzerindeki çıkışın Mart'ta belirgin artış göstermeyen kapasite kullanımı ile farklılık göstermesini, TÜİK'in mevsimsellikten arındırılmış verileri açıklamaya başladığından beri görülen dalgalı seyre bağladı.

Veriler uyuşmadı

Merkez Bankası, imalat sanayinde kapasite kullanım oranının Mart ayında bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak yüzde 72.4 seviyesinde gerçekleştiğini açıklamıştı.

Sanayi üretimi verileri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık için de sürpriz oldu. Bakan Işık, "Aslında bütün öncü veriler artışı gösteriyordu ama ben de bu kadar büyük artışı beklemiyordum. Belli ki Mart'ta da üretim sanayi üretimini iyi bir noktaya taşımış. Bu Türkiye açısından sevindirici, güzel" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber