BOTAŞ'a borç ödemek için konutlardan 2 YTL alacak

Haber Giriş : 15 Ağustos 2006 08:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BOTAŞ'a borçlu olan EÜAŞ, "TEDAŞ da bana ödemiyor" diyerek kendini savundu. Borcunu ödemek için de aydınlatma parasını gündeme getirdi

Kamu kurumları arasındaki zincirleme borç trafiği yeni zamları beraberinde getirecek. Konut ve sanayide yeni abonelik ücreti gündeme geldi. Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi'ne (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesi olduğu ortaya çıktı. TEDAŞ'ın dağıttığı elektrik karşısında abonelerinden alacağını alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden oluyor. Bunun üzerine TETAŞ'ta EÜAŞ'den aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor, EÜAŞ de elektrik üretmek için BOTAŞ'tan aldığı doğalgazın parasını ödeyemiyor. Bu borç zinciri de enerji KİT'lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Problem TEDAŞ'ta
Problemin çözümünün TEDAŞ'ta olduğunu vurgulayan Enerji Bakanlığı yetkilileri, Meclis açılır açılmaz Ekim ayında, TEDAŞ'ın belediye ve genel aydınlatmadan kaynaklanan alacaklarının tahsil edilebilmesi için bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını açıkladı. Yetkililer, konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL genel aydınlatma parasının alınmasının ilk çözüm yöntemi olduğunu belirtiyor.

Bir diğer çözüm yöntemi ise belediye tüketim vergisinin TEDAŞ'ta kalması. Halen elektrik enerjisi faturaları düzenlenirken sanayi abonelerine yüzde 1, diğer abonelere yüzde 5 oranında Belediye Tüketim Vergisi alıyor. Bu paranın belediyelerde değil de TEDAŞ'ta kalması durumunda EÜAŞ'ye bir nakit akışı sağlanacağı belirtiliyor.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber