BES: 10 bin öğretmen alınmasına rağmen 100 bin açık var

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 12:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bağımsız Eğitimciler Sendikası (BESEN) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın Ağustos ayında yapacağı 10 bin öğretmen atamasına rağmen Türkiye'de 100 bini aşan öğretmen açığı bulunduğunu söyledi.

Her yıl eğitim öğretime, öğretmen açığıyla girildiğine dikkat çeken ve hükümetin öğretmen alımlarını "bayram müjdesi" gibi sunmasını eleştiren BESEN Genel Başkanı Avcı, yaptığı yazılı açıklamada, eğitim ordusunun, sürekli artan ülke nüfusuna orantılı olarak her yıl kan kaybına uğramaya devam ettiğini belirterek, "2004 yılı itibariyle 15 bin 700, 2005 yılı itibariyle 20 bin dolayında öğretmen emekliye ayrılmıştır. Yeni atanan öğretmen sayısı emekli olan, vefat eden, istifa eden veya kurum değiştiren öğretmen sayısını karşılayamamaktadır" dedi.

Birçok okulun öğretmensizlikten dolayı kapandığını ve yine birçok okulda derslerin öğretmen yokluğundan dolayı boş geçmekte olduğunu kaydeden Avcı, MEB'in öğretmen açığının 100 bin civarında olduğunu söyledi. Avcı, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in "Öğretmen açığımız yok, dağılımda sorun var" sözlerine atıfta bulunarak, aksine 100 bin civarında öğretmene ihtiyaç duyulduğunu, yine MEB'in ilgili genel müdürlüğünün açıkladığını bildirdi. Avcı, Türkiye'de tüm okullarda sınıfların 25'er kişilik olması halinde 170 bin yeni dersliğe, 175 bin öğretmene ihtiyaç bulunduğunu savundu. Avcı, öğretmen ve derslik açığının artan nüfusa endeksli olarak 5 yıl içinde kapatılması için her yıl en az 50 bin öğretmenin atanması ve 45 bin dersliğin yapılması gerektiğine dikkat çekerek, şuan sınıf mevcutlarının büyük kentlerde ortalama 56 olduğunu ve öğretmen açığına dayalı olarak yurt genelinde 2 veya daha fazla sınıfın bir derslikte eğitim gördüğü 16 bin 379 okul bulunduğunu belirtti. Birleştirilmiş sınıflarda 307 bin 693'ü erkek, 279 bin 686'sı kız olmak üzere toplam 587 bin 379 öğrencinin öğrenim görmekte olduğunu bildiren Avcı, "Yani çocuklarımız Anayasada güvence altına alının eğitim hakkından eşit, parasız ve adil bir şekilde yararlanamamakta, yahut tamamen mahrum kalmakta, ya da birleştirilmiş sınıflarda son derece ilkel koşullarda eğitimlerine devam etmektedir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber