Asayiş polisi: Bize 'kocakulak' ve 'örtülü ödenek' lazım

Haber Giriş : 17 Ağustos 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Asayiş polisi, tartışmalara neden olan ve 'telekulak', 'kocakulak' gibi isimlerle anılan telefon dinleme faaliyetlerinin genişletilmesini istedi. Asayiş ayrıca, örtülü ödenek talebinde de bulundu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı, son yıllarda yaşanan suç artışının nedenlerini irdeleyen bir rapor hazırladı. Raporda yargının özellikle mala karşı suçlara bakış açısının yanlış olduğu öne sürüldü. Asayiş suçlarındaki artışın temelinde göç ve ekonomik sorunlar yattığı vurgulanan raporda, özellikle mala karşı işlenen suçlar için öngörülen cezaların yetersiz ve caydırıcı olmadığı savunuldu. İnfaz sistemindeki aksaklık ve eksikliklerin bu suçların artışında rol oynadığı anlatılan raporda, yargının kapkaç, hırsızlık gibi mala karşı suçlara bakış açısının değişmesi gerektiği belirtildi.

'Gizli hizmet ödeneği'

Asayiş sorunun çözümü için polisin bu alanda branşlaşması gerektiği ifade edilen raporda, asayiş polisinin araç gereç ihtiyacının bir an önce giderilmesi gerektiğinin altı çizildi.

Asayiş Daire Başkanlığı'na, operasyonları icra edecek olan taşra birimlerine araç, gereç, teçhizat sağlayabilmesi için 'gizli hizmet ödeneği' verilmesi gerektiği vurgulanan raporda, asayiş olaylarının takibinde telefon dinleme ve izleme faaliyetlerinin daha yaygın kullanılmasını sağlayacak yasal düzenlemelere gereksinim olduğu da savunuldu.
Özellikle kapkaç ve hırsızlık gibi suçların takibinde yeterinde teknik takip yapamamaktan yakınan polis, asayiş şubelerinde de teknik bürolar kurulmasını önerdi.

Yeni Türk Ceza Kanunu'nuna, cinayet ve gasp gibi şahsa karşı işlenen bazı suçların aydınlatılmasında teknik takip yapılmasını öngören maddeler eklenmişti. Ancak polis bunu yetersiz bularak Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu'nda, kapkaç ve hırsızlık suçlarında da şüphelilerin telefonlarının dinlenmesini sağlayacak bir maddenin eklenmesini istemişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber