Hükümet, enflasyon farkı için temmuz öncesine sıcak bakmıyor

Haber Giriş : 18 Ağustos 2006 08:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yaklaşık 2,5 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmelerin ikinci gününde kamu çalışanlarını ilgilendiren somut bir gelişme sağlanamadı.

Hükümet, 2,38'lik enflasyon farkının temmuzdan itibaren ödenmesi yönündeki kararlı tutumunu sürdürdü. Bu ödemenin ocak ayından itibaren geçerli olması, bütçeye 450 milyon YTL'lik ek yük getirecek. Hükümetin tutumu karşısında daha önce "Bu sorun çözülmeden diğer gündem maddelerine geçmeyeceğiz." diyen Kamu-Sen dün geri adım attı. 2006'dan doğan enflasyon farkının hangi aydan itibaren geçerli olacağına dönük karar, salı günü yapılacağı son toplantıya bırakıldı. Ayrıca memurların 2007'de alacakları zamma ve özlük haklarının iyileştirilmesine dönük görüşme de salıya ertelendi.

Toplu görüşmelerin dün yapılan ikinci turu da tartışmalı başladı. İlk turda ?temsilci sayısı' yüzünden zorla ikna edilen KESK heyeti toplantıya 45 dakika sonra dahil olurken, bu kez ?temsil' eleştirisi yapan Memur-Sen masaya kasıtlı olarak geç oturdu. Önceki görüşmelere katılan heyetler, basın açıklamalarını tek başına yapıyordu. Bu sene gazetecilerin önüne Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ile çıkan Başbakan Yardımcısı M. Ali Şahin, "Toplu görüşme masasındaki hükümet ve sendika olarak iki tarafın başkanları sıfatı ile bundan sonra açıklamaları birlikte yapmayı uygun gördük." açıklamasına Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu tepki gösterdi. Aksu, Kamu-Sen'in tek başına memurların temsilcisi gösterilmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, hükümetin sendikalar arasında ayrım yaptığını savunarak, ?Eğer Sayın Bakan'ın bu tutumu devam ederse, salı günü binlerce yöneticimiz, illerdeki şube ve temsilcilik yöneticilerimiz Ankara'ya gelecekler. Eylemimiz çarşamba günü de devam edecek.? ifadelerini kullandı. Şahin ise "Diğer konfederasyon başkanı arkadaşlarımız da çalışsınlar onlar da en fazla üyeye sahip konfederasyon başkanı haline gelsinler, onlarla da birlikte açıklama yapalım." değerlendirmesini yaptı.

Yaklaşık 3,5 saat süren görüşmelerde zaman zaman neşeli dakikalar da yaşandı. Memur-Sen Başkanı Aksu'nun, Başbakan Yardımcısı Şahin'in sağlık sigortası ile ilgili önerisini desteklemesi KESK'in tepkisi çekti. Konfederasyon Başkanı Tombul, Aksu'ya dönerek "Siz zaten hep destekliyorsunuz." dedi. Memur-Sen başkanının "Siz de hep köstekliyorsunuz." cevabı salonu kahkahaya boğdu. Memur-Sen Başkanı Aksu'nun toplantıda ceketle oturma tavrı da esprilere yol açtı. Toplu görüşmeler esnasında Bakan Mehmet Ali Şahin, salondaki klimaların yetersiz kalması üzerine "Ceketlerimizi çıkaralım." diyerek ceketini çıkardı. Bunun üzerine salondaki herkes ceketini çıkarırken, Memur-Sen Başkanı Aksu çıkarmadı. Bunun üzerine İsmail Hakkı Tombul, Aksu'ya dönerek "Hükümet sizin hassasiyetlerinizi biliyor. Sanırım salonun sıcaklığını da ona göre ayarlamış.? dedi. Tombul'un bu esprisi salondaki sert rüzgarları dağıttı.

Zaman'ın ?aidat' haberi tartışmaya yol açtı

Toplu görüşmelerin ikinci gününde masanın en önemli konularından biri de sendikaların aidatlarının artırılması karşılığında düşük zamma razı olacağı iddiasıydı. Kamu-Sen'liler, Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu'nun sendika kesinti payının 25 YTL'ye çıkarılması isteğinin dün Zaman'da yer almasını eleştirdi. Zaman'ın konuyu objektif olarak işlediğini belirten Memur-Sen Başkanı Ahmet Aksu ise "Haberde söylediklerimin hepsi bütünlük içerisinde yer almış. Konunun bu şekilde tartışılmasında zarar görmüyoruz. Sözümün arkasındayım." ifadelerini kullandı. KESK Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise bu konudaki kararlı tavrını sürdürerek geçen yıl verilen 5 yeni liralık kesintinin de kaldırılmasını istedi. Bu konuyu mahkemeye taşıdıklarına işaret eden Tombul, yapılacak iyileştirmenin bütün memurları kapsamasını istedi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber