Bank Asya'da açığa devir yapmışlar

BDDK'nın murakıp raporunda, Bank Asya'da imtiyazlı hisse sahibi Paralel işadamlarının açığa devir sözleşmelerine imza attığı tespit edildi. Bankada çok sayıda şüpheli işlem de bulundu

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 31 Mayıs 2015 07:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Bank Asya'da açığa devir yapmışlar

Paralel Yapı'nın finans kuruluşu Bank Asya'nın Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devrindeki sır perdesi aralanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) 4.5 saatlik toplantısında ele alınan murakıp raporu, Bank Asya'da imtiyazlı pay sahibi Paralel işadamlarının açığa devir sözleşmelerine imza atarak, bankanın ortaklık yapısını şaibeli hale getirdiğini ortaya çıkardı. Bankada açığa devir sözleşmelerine imza atan imtiyazlı pay sahiplerinin oranının yüzde 40'ı bulduğu belirtildi. Bankanın mali yapısındaki bozulmaya dikkat çekilen murakıp raporunda, aktiflerin aşırı derecede küçüldüğüne de vurgu yapıldı.


KARA PARA ŞÜPHESİ

A grubu hissedarlara ait yüzde 63 hissesi temettü hariç tüm haklarıyla 3 Şubat'ta TMSF'ye geçmesinin ardından bankada inceleme başlatan BDDK, MASAK ve mali şube polislerinin incelemelerinde çok sayıda şüpheli işleme de rastlandı. Murakıp raporlarına giren bu işlemler, bankanın dışarıdan müdahalelere açık hale getirildiğini kanıtladı. Anadolu şubelerinde Paralel örgütün imam kadrosundan bazı kişilerin bankanın tüzel kişiliğini kullanarak ABD'ye kaynağı belirsiz para transferi yaptığına dair belgeler de tespit edildi. MASAK ve mali polis kaynağı belirsiz parayla ilgili 'kara para' soruşturması yürütüyor.


MAL VARLIKLARINA TEDBİR

Fon'a devrinin ardından bankanın akıbetinin ne olacağı da netleşiyor. Banka için üç seçenekli plan devreye girecek. Müşteri bulunursa hemen satılacak. Müşteri çıkmazsa bir katılım bankası ile birleştirilecek. Veya kısmen ya da tamamen devir söz konusu olabilecek. Fon yetkilileri, 3 ay gibi kısa bir sürede bu işlemin gerçekleşebileceğini ifade etti. Satış ya da devir gerçekleşmediğinde kamu alacaklarının tahsili için son seçenek olarak tasfiye yoluna gidilmesi de söz konusu olabilecek. Bu durumda fon, eski ortakların mal varlıklarına tedbir uygulayabilir.

KARAR RESMİ GAZETE'DE

BDDK'nınFon'a devrine ilişkin karar da dün Resmi Gazete'de yayımlandı. Bankanın faaliyet izni kaldırılmadığı için mevduat sahipleri açısından bir sıkıntı bulunmuyor. Fon yetkilileri, müşterilerin kendilerine ait mevduatların tamamını çekebileceğini ifade ederken, "Banka fiili olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Mevduat çıkışı söz konusu olursa fon karşılayacak. Ciddi bir mevduat çıkışı durumunda bankanın göreceği zarar ortaklara rücu edilir" dedi. Öte yandan, Bank Asya'nın Gözaltı Pazarı'nda işlem gören hisse senetlerinde cuma günü sert dalgalanma yaşandı. Hisseler açılış seansında yüzde 6'ya yakın yükselerek 0.85 liradan 0.90 TL'ye çıktı. Kapanış seansında gelen sert satışlarla hisse günü 0.76 TL'den kapattı. Günlük kayıp yüzde 10.5 oldu.

KARAR SİYASİ OLSA 1.5 YIL BEKLENMEZDİ

BankacılıkDüzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) Bank Asya'yı TMSF'ye devretme kararının siyasi olduğunu söyleyenlere sert yanıt veren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "Siyasi bir şey olsa 1.5 sene niye beklensin de bugün yapılsın? Öyle olsa herhalde çok önceden bütün bunlar yapılır geçilirdi" dedi. Babacan, karara mali bünye, ortaklık ve yönetim yapısı ile faaliyetlerde yaşanan sorunların gerekçe gösterildiğine işaret etti. Babacan, "Bu sadece BDDK'nın kararı değil, bunun arkasında teknik çalışmalar, raporlar var. Çok sağlam bir denetim raporu olmadan kurul bu tür kararları almıyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber