TCDD işçileri toplu sözleşme imzaladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin: - "Demiryolu ulaşımının devlet politikası olarak ele alınmasıyla başlayan süreçte bugün artık kritik eşiğin aşıldığı, demiryolarımızın hızlı ve yüksek hızlı tren çağına girdiği bir noktaya gelindi"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2015 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TCDD işçileri toplu sözleşme imzaladı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, demiryolu ulaşımının devlet politikası olarak ele alınmasıyla başlayan süreçte kritik eşiğin aşıldığı, demiryolarının hızlı ve yüksek hızlı tren çağına girdiği bir noktaya gelindiğini söyledi.

Bakan Bilgin, TCDD Genel Müdürlüğünde, TCDD ve Bağlı Ortaklıkları, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile DEMİRYOL-İŞ Sendikası arasında yapılacak 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imza programına katıldı.

- İşçi kilometre saat tazminatları yükseltildi

İmzalanan sözleşme ile 1 Mart 2015 - 28 Şubat 2017 tarihlerindeki iki yıllık süreyi kapsayan TCDD ve bağlı ortaklıklarında çalışan yaklaşık 13 bin 700 işçiye ilgilendiren 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesiyle işçi kilometre saat tazminatları, sözleşmeli personelin kilometre saat tazminatları ile eşitlenerek 4 liradan 5,37 liraya yükseltildi.

Kurumda çalışan bin 203 tren teşkil işçisi personele vardiyalı çalışma süreleri için, saat ücretleri ve emek zamlarının yüzde 10'u oranında vardiya primi ve gece çalışılan süreler için, saat ücretleri ve emek zamlarının yüzde 15'i oranında gece çalışma zammı ödenecek.

Bugünün çok mutlu bir gün olduğunu, TCDD ve bağlı ortaklıklarındaki emekçileri kapsayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin imzası amacıyla biraraya gelindiğini ifade eden Bilgin, toplu iş sözleşmesinin ülkeye, bakanlığa demiryolarına, demiryolculara, işçilere hayırlı olması temennisinde bulundu.

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde süreci yöneten, çok önemli katkıları olan ve önderlik eden Başbakan Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile süreci kısa sürede sonuçlandıran taraflara teşekkür eden Bilgin, masanın bir tarafında işveren diğer tarafında işçi temsilcilerinin bulunduğunu, bu sözleşme döneminde kamu işveren kesimi olarak tüm imkanları kullanarak, masada işçiler lehine oturduklarını söyledi.

Gelecek dönemde konuşulacak ve görüşecek konular olduğunu anlatan Bilgin, "Geçici işçilerimiz, makinistlerimiz, 93'te işe başlayan arkadaşlarımız dahil olmak üzere daha başka konularımız var, olacak da süreç içinde. Tüm bu konulara önümüzdeki dönemde konuşarak, anlaşarak, teker teker çözüm yollarını bulacağımıza emin olmanızı istiyorum. Çünkü en büyük uzlaşma, anlaşma, demiryollarının gelişmesi, büyük demiryolu projelerinin hayata geçirilmesi ve işçiler ile tüm elemanların alın terlerinin karşılığının alınması olmalıdır" diye konuştu.

Demiryolları geliştikçe sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan ülkenin de gelişeceğini, demiryolu çalışanlarının imkanlarının da paralel şekilde artacağını ifade eden Bilgin, "Son yıllarda demiryollarında yapılan da tam olarak budur" dedi.

Demiryolu ulaşımının devlet politikası olarak ele alınmasıyla başlayan süreçte, bugün artık kritik eşiğin aşıldığı, demiryolarının hızlı ve yüksek hızlı tren çağına girdiği bir noktaya gelindiğine dikkati çeken Bilgin, şunları kaydetti:

"Yüksek hızlı ve hızlı tren demiryollarının yapılması, mevcut demiryolu ağının neredeyse tamamının yenilenmesi, yolların sinyalli ve elektrikli hale getirilmesi, yerli demiryolu endüstrisinin temellerinin atılması, lojistik merkezler kurulması, üretim merkezlerinin Organize Sanayi Bölgelerinin demiryollarına bağlanması, demiryollarının da mimari ve kültürel yapılara sahip çıkılarak yaptırılması ve yaşatılması demiryollarımızın da sendikaların da bakanlığımızın da milletimizin de sevinç ve gurur kaynağıdır."

Bütün bu gelişmelerin işçi, memur, sendika ve özel sektörle birlikte gerçekleştiğini anlatan Bilgi, bu yıl demiryollarına 9 milyar liralık yatırım yapmayı planladıklarını, bu yatırımların düzenli ve planlı bir şekilde gelecek dönemde artarak devam edeceğini bildirdi.

Bilgin, bu büyük hamlede, demiryollarını ayağa kaldırma seferberliğinin en önemli aktörlerinden birisinin de işçiler olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Bilgin, Müsteşar Yardımcısı Şaban Atlas, Türk-İş ve Demiryol-İş Başkanı Ergun Atalay, TÜHİS Genel Sekreter Yardımcısı Yaşar Özgürsoy ve TCDD Genel Müdürü Ömer Yıldız tarafından 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Daha sonra TCDD Genel Müdürü Yıldız; Bakan Bilgin, Atalay ve Özgürsoy'a yeni yüksek hızlı tren seti maketi hediye etti.

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürü Ömer Yıldız, yüksek hızlı, yeni nesil dizel, yeni nesil elektrikli tren setlerinin tasarım ve mühendisliğinin Türkiye'de yapılarak yerli teknolojiyle üretilmesi için çalışmaların hızla devam ettiğini bildirdi.

Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ile Demiryol-İş Sendikası arasındaki 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesi imza programı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin'in katılımıyla gerçekleştirildi.

Yıldız, görüşmelerin 60 yıldır geleneksel hale gelen uzlaşı ve sağduyu kültürü içerisinde yürütülerek, imzalanma noktasına gelmesinden dolayı mutluluk duyduklarını belirtti.

TCDD ve bağlı ortaklıklardaki yaklaşık 13 bin 700 işçiyi ilgilendiren ve 01 Mart 2015 ile 28 Şubat 2017 tarihleri arasındaki iki yıllık süreyi kapsayan 26. Dönem Toplu İş Sözleşmesiyle, işçilerin ücret artışlarının yanı sıra mali ve sosyal haklarında iyileştirmeler sağlandığını söyledi.

Çalışanın hakkının, hukukunun korunmasının verimli üretim ve kaliteli hizmetin en önemli koşullarından birisi olduğunu ifade eden Yıldız, kuruma emek veren çalışanların emeklerinin her zaman karşılığını bulduğunu dile getirdi.

Yıldız, bu sinerjinin, demiryollarının üretim ve hizmet alanlarına da olumlu yansıdığını vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Yüksek hızlı ve hızlı tren hatlarını diğer illerimize yaymak için demiryolcular gece gündüz çalışmaktadır. 100 yıldır el değmeyen hatlar yenilenmekte, elektrikli ve sinyalli hale getirilmektedir. Demiryolu altyapısı dünya standartlarına getirilirken, ileri demiryolu sanayisinin ülkemize kazandırılması için de çok önemli adımlar atılmaktadır. Yerlilik oranları artırılarak, kendi endüstriyel ekosistemimizin oluşturulması ve demiryolu yan sanayisinin geliştirilmesine yönelik önemli kararlar alınmakta ve uygulanmaktadır. Yeni nesil yük vagonlarının tasarım ve mühendisliği ülkemizde yapılmakta, Yüksek hızlı, yeni nesil dizel, yeni nesil elektrikli tren setlerinin de tasarım ve mühendisliğinin ülkemizde yapılıp, yerli teknolojiyle üretilmesi için çalışmalar hızla devam etmektedir."

-"Meclis'te 4 kişi yokuz"

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkanı Ergün Atalay da kurumun, işçisine memuruna uzun yıllar kucak açan dev bir kuruluş olduğunu belirterek, yılın belli dönemlerinde çalışan geçici işçilerin yılın tamamında çalışabilmesine yönelik görüşmeler sürdürdüklerini ve mutabakata vardıklarını ifade etti.

Atalay, geçici takım işçilerinin dertlerini anlatmak için sosyal medyayı kullanamadığını ifade ederek, onlar için bir internet sitesi açacaklarını ve "Geçici Takım İşçileri Derneği"ni kuracaklarını kaydetti.

Pazar günü gerçekleştirilecek seçimlere de dikkati çeken Atalay, şunları kaydetti:

"40 yıldır asgari ücret görüşmeleri yapıldı. Büyük bir bölümüne başkanlık yaptım. 25 hükümet geldi geçti. Masada 3-5 lira vermeyenler, '5 bin, 2 bin, bin 500 yapacağım' diyor. Bundan ben mutluluk duyuyorum. İşçiler olarak biz 23 milyonuz. Eşimizi, çocuğumuzu topladığımız zaman 50 milyonuz. Meclis'te 4 kişi yokuz. Ne olurdu tulum giyen iki kişi Meclis'te olsaydı? Ne olurdu çiftçilik yapan iki arkadaşımız Meclis'te olsaydı, dertlerimizi sıkıntılarımızı anlatsaydı ama ben siyasilere kabahat bulmuyorum. Bunun sorumlusu kitle örgütünün başında olan bizleriz. Kitle örgütlerinin başındaki insanlar şeffaf olmak durumunda. 40 senede 25 hükümet geldi, en iyi asgari ücreti, hayatta olmadığı için söylüyorum, Erbakan zamanında aldık. İnşallah emekliye de çalışana da hakkını, ülkeyi idare edenler verirler. Özellikle kilit noktada bulunan, seçimle derdi olmayan arkadaşlarımız var. 3 kuruş işçiye verirken sıkıntı çekiyorlar, sanki canını çıkartıyorsun onların sırtında yumurta kefesi yok. Onun için bunlara müdahale edilmeli. Siyaset bunlara fırsat vermemeli."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber