Seçmen uçuk vaatlere inanmadı

CHP'nin emekli, işçi ve çiftçiye yönelik bol keseden verdiği vaatler, seçmende karşılık bulmadı. Bin 500 TL asgari ücret, emekliye dini bayramlarda birer maaş ikramiye, çiftçiye 1,5 TL'ye mazot gibi uçuk vaatlerine karşın CHP, oylarını arttırmak bir yana, yaklaşık yüzde bir oranında oy kaybı yaşadı.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 09 Haziran 2015 09:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Seçmen uçuk vaatlere inanmadı

7 Haziran seçimleri öncesinde meydanlarda seçmene uçuk vaatlerle seslenen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, sandıkta umduğunu bulamadı. Geçmişte ulusalcı söylemlerle seçmeni güdümleyen CHP'nin bu seçimlerde izlediği ekonomi politikalarının seçmende büyük yankı uyandırmasını bekleyen çevreler de hayal kırıklığına uğradı.

% 35 HEDEFİNİN 10 PUAN ALTINDA

Bin 500 TL asgari ücret, emekliye dini bayramlarda birer maaş ikramiye, çiftçiye 1,5 TL'ye mazot gibi uçuk vaatlerine karşın CHP, oylarını arttırmak bir yana yaklaşık yüzde bir oranında oy kaybı yaşadı. 9 milyonu aşkın emekliye yılda ikişer maaş ikramiye, 5 milyon civarında asgari ücretliye bin 500 lira maaş ve 2,5 milyon çiftçiye ise 1,5 liradan mazot vaat eden CHP, yüzde 35 oranında oy almayı hedefliyordu.

OY KAYBINDAN YARARLANAMADI

2011'de 11 milyon 147 bin oy alarak Meclis'e 135 milletvekili gönderen CHP, bu yıl 11 milyon 469 bin oy alabildi. Vekil sayısı ise 132'ye düştü. Bir önceki genel seçimlerde 21 milyon 466 bin oy alan iktidar partisi de son yapılan seçimlerde 18 milyon 720 bin oy aldı. AK Parti, 2 milyon 746 bin oy kaybetti. İktidar partisinin bu oy kaybından ana muhalefet partisi olarak CHP'nin en fazla yararlanması gerekirken, CHP'nin oylarını sadece 322 bin arttırması "başarısızlık" olarak yorumlanıyor. Siyaset bilimciler ve sosyologlar, son seçimde ortaya koyduğu ekonomi politikanın CHP'ye olan güvensizliği iyice derinleştirdiğine dikkat çekti.

İktidarın politikaları benimsendi

CHP'nin ekonomik vaatlerinin, herhangi bir uygulama ile bütünleşemeyen bir söylem olarak anlaşıldığını dile getirdi. Prof. Dr. Şener, "Çünkü CHP uzun yıllar iktidar olmamış ve onun neyi nasıl yapacağı ile ilgili bir imaj da, halkın idrakinde belli bir yer tutamamıştır. Ayrıca, AK Parti iktidarları döneminde Türkiye ekonomisinin problemsiz yürümüş olması da, iktidarın politikalarının benimsendiği sonucunu vermektedir" dedi.

EKONOMİK SÖYLEMLER SİYASİ SÖYLEMLERİN GÖLGESİNDE KALDI

CHP'nin ekonomik söylemlere ağırlık verse de, hükümete karşı olan tavrının halkın gözünde daha fazla önem kazandığını belirten Sami Şener, "Bu yüzden, CHP'nin ekonomik söylemlerinin siyasi söylemlerinin gölgesinde kalmış olduğunu belirtmekte fayda vardır. CHP ve diğer muhalefet partilerinin hükümet karşısında bir blok oluşturma tutumları ve hükümeti ortak bir hedef olarak seçmeleri de, onların programlarını ekonomik alandan uzaklaştırıp, siyasi bir varlık-yokluk mücadelesi haline getirdi. Bu durum muhalefetin ekonomik söylemlerinin etkisini azaltmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Merkez projesi de tutmadı

SETA Vakfı Siyaset Araştırmacısı Yrd. Doç. Dr. Nebi Miş ise CHP'nin popülist vaatlerinin yanısıra merkez projesinin de tutmadığını söyledi. Nebi Miş, "Ana muhalefet, emeklilere, asgari ücretlilere ve hatta merkez ülke söylemi ile yeri bile belli olmayan, daha çok Orta Anadolu'daki seçmeni kendisine çekmeye yönelik popülist vaatlerde bulundu. Seçim sonuçlarından da gördüğümüz şu: CHP'nin oylarına bu hususta herhangi bir etki olmadı. Bunu 'ön seçimin olması ve ilk defa kimlik siyaseti değil de ekonomik vaatleri merkeze koyması CHP'nin kendi seçmenini mutlu etti' şeklinde yorumlamak gerekir. Ama CHP'ye hiçbir katkısı olmadı. Her iki partiden giden oylarda MHP ve HDP arasında dağılmıştır" dedi.

KİMLİK SİYASETİ KARŞILIK BULDU

MHP ve HDP'nin aldığı oylara bakıldığında kimlik siyasetinin karşılık bulduğunu vurgulayan Nebi Miş, "Öbür taraftan hizmet siyaseti anlamında AK Parti'nin 12 yıldır iktidar olmasına rağmen hala birinci parti olması ve yaklaşık yüzde 41 oy alması çok önemli bir şey. Her ne kadar oyu düşse de yüzde 41 civarında aynı zamanda Türkiye'de seçmen bloğunun hala hizmet siyasetini benimsediğini gösteriyor" tespitini yaptı.

Bol keseden vaat oylara yansımadı

Yalova Üniversitesi İİBF Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Rıza Abay da, bu seçimlerde ulusalcı söylemler yerine ekonomi endeksli politika izleyen CHP'ye vatandaşların itibar etmediğini kaydetti. Abay, "CHP, 7 Haziran seçimlerinde geçmişte izlemiş olduğu politikaları bırakarak, insanların ekonomik beklentilerinden hareket etmeyi tercih etti ve 'bu işin üstesinden bu şekilde gelebilir miyim?' diye düşündü. Ancak CHP'nin meydanlarda verdiği ekonomik vaatleri, yani işte bol keseden atmaları da seçmen nazarında tutmadı. Bunun bir işe yaramamasının sebebi de kendi kemik kadrosu dışındakilerin genel anlamda CHP'ye karşı duyduğu güvensizlik problemiydi" diye konuştu.

CHP'NİN VAATLERİ GÜVEN VERMEDİ

Seçmenin CHP'nin ekonomik vaatlerine güvenmediğinin altını çizen Abay, "CHP'nin iktidar partisinin yaşadığı kayıplardan oy toplayamaması, vaatlerinin karşılığını alamadığını gösteriyor. Karşılığını almış olsaydı diğer partilerden oy devşirebilirdi. Ancak şimdi asıl mesele CHP'den HDP'ye ne kadar oy kaydığıdır. Onu da ele almak gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber