YÖK, denklikte seviye tespit sınavını kaldırdı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Ağustos 2006 10:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK'ün, yurt dışında tanıdığı üniversitelerden alınan Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık alanlarından alınan diplomaların Türkiye'de tanınması için Seviye Tespit Sınavı'na girme zorunluluğu kaldırıldı. Ancak eğitim düzeyi ve içeriği konusunda tereddüte düşülen adaylara yönelik Seviye Tespit Sınavı düzenlenecek.

YÖK Genel Kurulunun 18 Ağustos 2006 tarihli toplantısında kabul edilen karar, internet sitesinden de duyuruldu.

Kararla, 1997 yılından itibaren Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denklik Yönetmeliği'nin 6. maddesinin (b) bendi uyarınca yapılan seviye tespit sınavlarının uygulama esaslarını belirleyen YÖK Yürütme Kurulu kararları yürürlükten kaldırıldı.

Karara göre, Tıp Doktorluğu, Diş Hekimliği ve Eczacılık dallarını kapsayan Sağlık Bilimleri alanında yurt dışından alınan diplomaların Türkiye'de geçerli olabilmesi için gerekli denklik işleminin yapılabilmesine yönelik düzenlenen Seviye Tespit Sınavı'nın bundan böyle uygulanmasına son verildi.

YÖK'ün yurt dışındaki tanıdığı üniversitelerden söz konusu dallarda alınan diplomaların denkliği için artık Seviye Tespit Sınavı'na girilmeyecek.

REDDEDİLECEK

YÖK ve ilgili ülkenin eğitim makamlarınca tanınmayan üniversitelerden alınan diplomaların denklik işlemleri için yapılan başvurular reddedilecek.

Diploma alınan kurumun tanınması koşuluyla eğitim programının Türkiye'deki üniversitelerde verilmekte olan eğitim programına denk olduğu, eğitim düzeyi ve alanı açıkça tespit edilenlere denklik belgesi verilecek.

SEVİYE TESPİT SINAVI GEREKLİ GÖRÜLENLER

Eğitim düzeyi ve içeriği konusunda tereddüt olması halinde ilgili adaylar usul ve esasları YÖK tarafından belirlenecek olan Seviye Tespit Sınavı'na alınacaklar.

Seviye Tespit Sınavı'na alınmasına karar verilen adaylara, sınavın her iki aşaması için sınav sayısı kısıtlaması getirilmeyecek.

Temel Tıp Bilimleri eğitimini Türkiye'deki tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde başarıyla bitirip, Klinik Tıp Bilimleri Eğitimini yurt dışında tamamlayarak Tıp Doktorluğu ve Diş Hekimliği diploması alanlar ile Meslek Bilimleri eğitimini yurt dışında tamamlayarak Eczacılık diploması alanlardan Seyive Tespit Sınavı'na girmesine karar verilen adaylar, Seviye Tespit Sınavı'nın temel tıp bilimleri bölümünden (1. aşamasından) muaf tutulacak.

Seviye Tespit Sınavı'nın 1. aşamasında başarılı olan adaylardan talep edilenlerle söz konusu sınavın 2. aşamasında başarısız olanlardan talep edilenlere ön lisans denklik belgesi verilecek. Seviye Tespit Sınavı'nın 2. aşamasında başarılı olamayan adayların Türkiye'de lisans denklik tamamlama programına devam etmelerine ilişkin hüküm de yönetmelikten çıkarıldı.

Tıp doktorluğu, diş hekimliği ve eczacılık alanında yurt dışında almış oldukları eğitim süresi eksik olanlar, mezun oldukları üniversitelerde ya da yurt dışında denkliği kabul edilen üniversitelerin tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerinde bu eksik süreyi tamamlayacak.

Belirlenen bu usulde yapılacak değerlendirme sonucunda sağlık bilimleri alanında (tıp doktorluğu, diş hekimliği ve eczacılık) diploma denklik belgesi alacaklar, 9-10 Eylül 2006 tarihinde yapılacak Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı'na katılabilecek. Tıpta Uzmanlık Giriş Sınavı'na 28 Ağustos 2006'ya kadar müracaat edilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber