Koalisyon için kırmızı çizgiler

Seçim sonuçlarının ardından partiler hem kendi içinde hem de gayr-i resmi olarak kurmayları aracığıyla yeni hükümet modellerini görüşmeye başladı. AK Parti ve MHP kırmızı çizgilerini açıklarken, CHP ve HDP istişareyi sürdürüyor. İşte partiler ve öne çıkan ortaklık kriterleri.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 11 Haziran 2015 07:37, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Koalisyon için kırmızı çizgiler

AK Parti: İhtimaller masada

AK Parti yaptığı istişare toplantılarında azınlık hükümeti, CHP ve MHP'li hükümet modellerini de masaya yatırmaya başladı. AK Parti'de azınlık hükümeti modeline kalıcı olmayacağı gerekçesiyle soğuk bakılıyor. Azınlık hükümetinin ancak bir seçim hükümeti olasılığı olarak düşünülmesi gerektiğinin altını çiziliyor. AK Parti'de MHP'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ilişkin ortaya koyduğu şartlara da olumsuz bakılıyor. AK Parti cephesinde, CHP'li hükümet modeli ise çözüm süreci, yeni anayasa yapımı, seçim barajının düşürülmesi ve siyasi partiler yasası gibi değişikliklerin yapılması, iş dünyasından ve dış dünyadan gelen destekler nedeniyle daha olumlu görünüyor. AK Parti'de MHP'li hükümet modeli paralelle mücadele açısından daha olumlu karşılanıyor. 45 gün içinde kurulamaması halinde erken seçime de olumlu bakılıyor.

MHP : Bekle gör taktiği

MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin diğer üç partiye hükümet kurma görevini üstlenmesi gerekirse erken seçime gidilmesi restine karşın partide AK Parti ile hükümetten yana bir kanat bulunuyor. MHP, HDP'nin dışarıdan destekleyeceği modele de karşı. MHP ile CHP azınlık hükümeti olasılığı da masada.

CHP : Erken seçim istemiyor

CHP'de ise mutlaka bir hükümet modelinin oluşturulması görüşü hakim. CHP olası bir erken seçime hem vatandaşta tepki uyandıracağı hem de oyların düşebileceği olasılığına karşı karşı çıkıyor. CHP içinde merkez sağdan gelen kanat AK Parti'li hükümet modelinin kurulması yönünde görüş bildiriyor. AK Parti ile hükümetin CHP'nin oylarını düşüreceğini belirten CHP kurmayları ise MHP ile azınlık hükümeti kurulması bunun dışarıdan HDP desteğiyle yürütülmesi seçim kampanyaları boyunca verilen asgari ücretin arttırılması, taşeronların kadroya geçirilmesi, emeklilere iki maaş ikramiye gibi vaatlerin yerine getirilmesi, adalet ve eğitimde yapısal reformlara gidilerek seçime gidilmesinin iki partinin de oylarını arttıracağı bu süreçte Ak Parti'yle ilgili dosyaların da açılabileceğini savunuyor.

HDP: Sadece CHP ile olur

Ak Parti'den Kürt oylarını, büyükşehirlerde CHP'den alarak yüzde 13.5 oy yakalayan HDP'de sadece CHP'li hükümete sıcak bakılıyor, erken seçime sıcak bakılmıyor. Ancak CHP ile HDP'nin oy oranı hükümet olmaya yetmiyor. MHP ve AK Parti, HDP destekli modellere de soğuk.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber