İmralı'ya Meclis dışı heyet formülü

Hükümetin, seçimlerin ardından çözüm sürecinde rol olan İmralı heyetinde değişikliğe gitmeyi planladığı öğrenildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 11 Haziran 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İmralı'ya Meclis dışı heyet formülü

KEMAL GÖKTAŞ

7 Haziran seçimlerinden önce Ak Parti ile HDP arasında gerilimin üst düzeyde olduğu bir seçim döneminin geçirilmesi çözüm sürecini de etkiledi. Hükümette HDP Grup Başkanvekilleri İdris Baluken ve Pervin Buldan ile İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder'den oluşan İmralı heyetinin değiştirilmesi görüşünün öne çıktığı belirtildi. Hükümetin, seçim döneminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ak Parti ile HDP arasındaki gerilimin yükselmesinin ve karşılıklı yapılan sert açıklamaların çözüm sürecini de etkilediğini gözönüne aldığı ifade edildi. Bu çerçevede "Müzakere sürecinin sağlıklı işlemesi için iktidar ve muhalefet arasındaki çekişmeden çıkarılması gerektiği" görüşünün, heyet değişikliğini zorunlu kıldığı değerlendirmesine neden oldu. Bu nedenle aktif siyasetin dışında ama etkili aktörlerle görüşme trafiğinin sürdürülmesine karar verildi.

3 isim öne çıkıyor

Görüşmelerin Meclis dışında oluşturulacak bir heyetle yürütülmesiyle, çözüm sürecinin bundan sonraki aşamasında Meclis'teki hükümet-muhalefet ilişkilerinin de etkilenmemesi hedefleniyor.

Bu çerçevede 7 Haziran seçimlerinde adaylıkları gündeme gelen ancak sürpriz şekilde aday olmayan eski DEP milletvekili, DTK Eşbaşkanı Hatip Dicle ile DÖKH (Demokratik Özgür Kadın Hareketi) aktivisti Ceylan Bağrıyanık ve eski Hakkari milletvekili Adil Zozani'nin adları ön plana çıkıyor. Hatip Dicle ve Ceylan Bağrıyanık, Buldan, Baluken ve Önder ile birlikte daha önce İmralı'ya giden heyette de yer almışlardı.

Dicle'nin uzun yıllar Kürt siyasetinde yer almış etkili bir isim olması ve Öcalan'ın da en çok güvendiği isimlerden olması nedeniyle ön plana çıktığı belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber