Son 5 yılda 71 bin ürün kanser nedeniyle imha edildi

Özellikle kıyafetlerde azo boyar sınırını 300 kat aşan ürünler denetimlerin sıklaşmasını sağladı. Son 5 yılda yapılan denetimlerde 9 binden fazla firmanın 2. 6 milyon ürünü denetlendi. 71 bin 316 ürün imha edilirken bunları üretenlere 3 milyon TL ceza kesildi

Kaynak : Türkiye
Haber Giriş : 12 Haziran 2015 08:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Son 5 yılda 71 bin ürün kanser nedeniyle imha edildi

Tekstil ve Ekolojik Test Araştırma Geliştirme Merkezi'nin (EKOTEKS) düzenlediği sempozyumda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı sağlığı tehdit eden güvensiz ürünlerle ilgili tarama sonuçlarını açıkladı. Buna göre, son 5 yılda gerçekleştirilen denetimlerde bebek ürünü, ayakkabı, oyuncak, kırtasiye hazırgiyimin de aralarında bulunduğu 71 bin 316 ürüne el konularak imha edildiğini açıkladı.

2 milyondan fazla ürün

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Daire Başkanı Meral Karaaslan, "2011 ile Mayıs 2015 arasında 9 bin 270 firmaya ait 2 milyon 640 bin 243 ürünü denetledik. 632 firmada 71 bin 316 üründe güvensizlik tespit ettik. Bu firmalara 5 yıl içinde 3 milyon 85 bin 697 lira idari para cezası uyguladık. Ayakkabıda denetlenen 111 bin 54 ürünün 41 bin 868'i sağlığa aykırı bulundu. Tekstilde 383 bin 701 üründen 3 bin 371'i güvensiz bulundu. Kırtasiyede 71 bin 435 üründen 16 bin 49'unun sağlığı tehdit ettiği ortaya çıktı. Oyuncakta 204 bin 481 ürünü incelemeye aldık. Bulardan 6 bin 787 adedinde zararlı madde tespit ettik. Çocuk bakım ürünlerinde ise 2013'ten bu yana incelediğimiz toplam 220 bin 937 ürünün bin 942'si riskli bulundu" diye konuştu.

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, bir zamanlar hazır giyim ve tekstil ürünlerinin belki konforlu olmadığını ama insan sağlığı için tehlike barındırmadığını anlattı. Şimdi ise doğal ürünlerin yerini daha çok yapay ve sentetik ürünlerin aldığını belirten Tanrıverdi, bunun kanserojen maddenin insan bedeniyle teması anlamına geldiğini vurguladı. "Ne yazık ki kar hırsı, tüketici için bu riski çok fazla artırıyor" diyen ve kök boyanın yerine geçen azo boyar gibi zararlı kimyasalların, izin verilen sınırın üzerinde insan sağlığını tehdit ettiğini belirten Tanrıverdi, şöyle devam etti:

Kar hırsı riski artırıyor

"Yerli üretim büyük ölçüde kontrol altına alındı diyebiliriz. Ancak tehdit özellikle ithal ürünlerde çok büyük. 2011'de İstanbul'da yapılan denetimlerde ithal hazır giyim ürünlerinde sınır değerin 300 katı azo boyar içeren kıyafetlere rastlandığını hatırlayanlarınız olacaktır. Günümüzde insana ve ekolojik dengeye hiçbir zararı olmaya ürünler üretmek mümkün. Ancak yüz milyonlarca parça üretimin yapıldığı sektörde yapay ve sentetik ürünlerden vazgeçmenin de imkanı yok. Konfordan vazgeçemeyeceğimize göre teknolojik ürünleri insan sağlığına nasıl uygun hale getirebileceğimizin yollarını aramalıyız."

Denetimsiz üretim tetikliyor

EKOTEKS İcra Kurulu Başkanı Nilgün Özdemir, "çağın vebası" olarak nitelendirilen kanserin, tüm insanlığı tehdit eder hale geldiğini ifade ederek, denetimsiz ve kontrol dışı üretimin bu hastalığın en önemli tetikleyicileri arasında yer aldığını kaydetti. Bu nedenle emzikten oyuncağa, ayakkabıdan elbiseye kadar denetim süreçlerini en küçük bir taviz vermeden sürdüreceklerini belirten Özdemir, şöyle devam etti: "Bu yıl sempozyumu 'Tüketiciyi Bilinçlendirme ve Üretimde Önleyici Tedbirler' ana başlığı altında düzenledik. EKOTEKS artık konfeksiyonun değil oyuncaktan kozmetiğe her türlü üründe tüketicinin güvenilir bir mecrası olacaktır. Yaptığınız Ar-Ge çalışmalarınızda her türlü imkanımızı seferber etmeye hazırız. Bu anlamda EKOTEKS sadece test yapan bir laboratuvar değildir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber