Ordu destekli sivil üniversite

Haber Giriş : 23 Ağustos 2006 09:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK Eğitim Vakfı, YÖK ile temasa geçerek, vakıf üniversitesi kurmak için düğmeye bastı. Şehit erbaş ve er çocukları yurtlara yerleştirilmeleri konusunda ilk sırada yer alacaklar

SU SATARAK GELIR

VAKIF, gayesine ulaşabilmesi için gelir kaynakların artırıcı girişimlerde bulunmayı ihmal etmedi. İzmit-Yuvacık'ta bulunan Yuvacı k-ARKSU A.fi'nin bütün hisselerini satın alan TSK Eğitim Vakfı, ürün ismini de ?ARKSU- YUVACIK" olarak değiştirdi. Dergi'de, ?Yuvacık doğal kaynak suyu için her vatandaşı mız içtiği her damla ile eğitime destek verdiğini hissetmesi çok anlamlı olmaktadır" denilmesi dikkat çekti.

VAKFIN AMACI

TSK Eğitim Vakfı'nın kendi internet sitesinde vakfın amacı şu şekilde sıralanıyor: ?Türk Silâhlı Kuvvetlerinde görevli subay, astsubay, sivil memur, uzman jandarma ve uzman erbaşlar ile bunlardan disiplinsizlik ve ahlaki nedenler dışında emekli olan ve şehit düşenlerin çocukları ve kardeşleri ile şehit erbaş ve er çocuklarının eğitim ve öğretimlerini desteklemek maksadıyla her türlü maddi ve manevi yardımı sağlamaktır."

1957'de kurulan ?Türk Silahlı Kuvvetleri Mensupları Çocuklarının Tahsiline Yardım Vakfı", hizmet amacını günün ihtiyaçlarına göre düzenleyerek ismini Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Vakfı olarak değiştirdi. Sürpriz değişikliğin nedeni kısa süre sonra anlaşıldı. Kendine yeni bir misyon yükleyen TSK Eğitim Vakfı, üniversite dahil eğitim öğretim kurumları açmayı, işletmeyi veya ortak olmayı hedeşeri arasına aldı. TSK Eğitim Vakfı'nın YÖK ile temasa geçerek, vakıf üniversitesi kurmak için düğmeye bastığı öğrenildi. Anıtkabir Dergisi'nin Ağustos sayısında 16 Mart 1957'den bugüne kadar, ?Türk Silahlı Kuvvetleri Mensupları Çocuklarının Tahsiline Yardım Vakfı" olarak hizmet veren Vakfın, 21 Mart 2006'da hizmet amacını günün ihtiyaçlarına göre düzenleyerek ismini, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Eğitim Vakfı olarak değiştirdiği duyuruldu.

MİSYON DEĞİŞTİ

Vakfın isim değişikliği ile yetinmediği, yaklaşık 50 yıllık misyonunu da değiştirdiğinin vurgulandığı yazıda, TSK Eğitim Vakfı'nın, artık sadece TSK mensuplar ve şehit çocuklarına tahsil yardımı sağlayan bir vakıf olmaktan çok, üniversite dahil eğitim öğretim kurumları açan, işleten veya ortak olan bir yapılanmaya gideceğinin altı çizildi. Hizmet amacını değiştirerek eğitim ve öğretim kurumları açma kararı alan TSK Eğitim Vakfı'nın, ilk olarak vakıf üniversitesi kurmak için kolları sı- vadığı öğrenildi. Vakfın kurulacak üniversite konusunda YÖK'le temasa geçtiği kaydedildi. Vakfı n, üniversite ile yetinmeyeceği ilk ve orta okul seviyelerinde de eğitim okulları açma veya ortak olma yoluna gideceği belirtiliyor.

ATATÜRKÇÜ GENÇLİK

Anıtkabir Dergisi'nin son sayısında Vakfın, kuracağı eğitim ve öğretim kurumlarında nasıl bir gençlik yetiştirileceğinin ipuçlarına da yer verildi. TSK Eğitim Vakfı'nın, şehit erbaş ve er çocukları dahil tüm Silahlı Kuvvetleri mensuplarının öğrenimlerinin her aşamasında her türlü maddi ve manevi desteğini sağladığının vurgulandığı yazı- da, ?Onların, Atatürkçü düşünce sistemini, milli ve evrensel değerleri, içtenlikle benimsemiş ve ülkemizin kalkınmasına en fazla katkıda bulunacak donanımla yetişmelerini sağlayacak imkanları hazı rlama ve mevcutları daha da geliştirme azim ve kararlılığı içinde çalışıyor" denildi. Üniversitenin öğrencileri yurt sorunu yaşamayacak.. Zira, vakfı n, Ankara, ıstanbul, ızmir, Konya, Trabzon, Erzurum, Eskişehir ile KKTC'de olmak üzere 8 merkezde 18 öğrenci yurdu şu anda faaliyette bulunuyor. Bu yurtlarda 679 kız, bin 415 erkek öğrenci olmak üzere toplam 3 bin 94 öğrenci barınıyor. İnşaatı devam eden İstanbul Haydarpaşa Yurdu ise bu yıl hizmete girecek ve yurt sayısı 19'a çıkacak.

ÖNCE ŞEHİT ÇOCUKLARI

Vakfın, öğrenci yurtlarından ön lisans, lisans ve yüksek lisans öğreniminde bulunan öğrenciler istifade edebiliyorlar, ancak öncelik ise şehit çocukları nda. Şehit erbaş ve er çocukları yurtlara yerleştirilmeleri konusunda ilk sırada yer alıyorlar, ikinci sırada TSK'da görevli muvazzaf subay, astsubay, sivil memur, uzman jandarma ve uzman erbaşları n çocukları yer alıyor. Öncelik sıralamasının üçüncü sırasında ise şehit kardeşleri yer alıyor. Şehit çocuklarına yurt ve burs yardımı konusunda gösterilen önceliğin kurulacak üniversite ve diğer eğitim kurumlarında da korunacağı belirtiliyor. Vakıf halen şehit çocukları ve kardeşlerinin eğitim ve öğretimlerini verdiği burslarla destekliyor.

BUGÜN / Düzgün KARADAŞ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber