MEB'den e-kayıtta bir geri adım daha

Haber Giriş : 23 Ağustos 2006 09:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, e-kayıt uygulamasının, ?En iyi okul evine en yakın okuldur? anlayışıyla başlatıldığını belirtmesine karşın, yayınladığı genelgeyle uygulamanın dışına çıktı. Bakanlığın, Pazartesi günü yayınladığı ?Elektronik Ortamda İlköğretime Kayıt? konulu genelgeye göre ilköğretim okullarına ilk kayıtta ?okula yakın ikamet? zorunluluğu ortadan kalktı.

Veliler, işyerlerine yakın okullara, çocuklarının anaokuluna devam ettiği okullara ya da diğer çocuklarının okumakta olduğu okullara da kayıt yaptırabilecek.

MEB, Ankara, İstanbul, İzmir, Adana ve Eskişehir'de ilköğretim okullarına ilk kez kayıt yaptıracak öğrenciler için, daha önce başvuru süresini uzatmak zorunda kaldığı e-kayıt uygulamasında bu kez temel bir değişikliğe gitti. Bakanlık, internetten kayıt uygulamasında velinin işyerine ya da akrabalarının oturduğu bölgeye yakın okullarla kayıt yaptırılmasını kesin olarak yasaklamıştı. Bunun dışında hareket eden velilere, muhtarlara ve okul müdürlerine Nüfus Hizmetleri Yasası ve Türk Ceza Yasası hükümlerince altı ay ile dört yıl arasında hapis cezaları verileceği de belirtilmişti. Ancak bakanlık, yeni genelgeyle velilerin işyerlerine yakın okullara da çocuklarını kaydedebileceklerini bildirdi.

Okulların açılmasına iki hafta kala yapılan bu değişiklik, velilerin ve okul müdürlerinin tepkisini çekerken, ?en iyi okul evine en yakın okuldur? anlayışıyla hazırlanan e-kayıt uygulaması hakkındaki soru işaretlerini de arttırdı.

Bakan Hüseyin Çelik imzalı yeni genelgede şu ifadeler yer aldı:

?Bakanlığımıza ulaşan; kardeşlerin aynı okulda birleştirilmesi, anasınıfında okumuş olan öğrencilerin aynı okula devamı, çalışan anne ve babaların işyerlerine yakın okula çocuklarını kayıt talepleri değerlendirilmiştir. Talep edilen okulda kontenjan bulunması ve velilerin yukarıda belirtilen şartları belgelendirmeleri halinde, ilçe öğrenci yerleştirme komisyonlarınca öğrencilerin yerleştirilmeleri sağlanacaktır.?

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber