Akçakale'nin nüfusu 10 bindi, 100 bin oldu

Tel Abyad'ın karşısındaki bulunan Akçakale'nin Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, Suriyeli mültecilerin akınına uğrayan ilçede nüfusun yüzde yüz arttığını söyledi...

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Haziran 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Akçakale'nin nüfusu 10 bindi, 100 bin oldu

NAMIK DURUKAN

YPG ve Burkan El Fırat'ın IŞİD'den aldığı stratejik güzergah üzerinde bulunan Tel Abyad'ın karşısındaki Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi mülteci kaynıyor. Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, 10 bin nüfuslu ilçede şu anda 100 binin üzerinde insan yaşadığını söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır Suriye'deki çatışmaların sıkıntılarını ilçe olarak doğrudan yaşadıklarını belirten Ayhan, "Bir hafta öncesine kadar ilçede kayıtlı 82 bin mülteci vardı. Kampta 28-29 bin kişi yaşıyor. Diğerleri ise köy ve merkez ilçede yaşayan mültecilerden oluşuyor. Üç gün önce ise 25 bin kişi geldi. Şu an merkezde 100 binin üzerinde mülteci yaşıyor" dedi.

Gelenlerin yüzde 50'si akraba

Suriye'den gelenlerin çoğunun akrabalarının yanında kaldığını belirten Ayhan, "Sınırlar belirlenirken ailenin bir bölümü bu tarafta diğer bölümü karşı tarafta kaldı. Karşıdan gelen Suriyelilerin çoğu kendi akrabalarının yanına yerleştirildi. O nedenle fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Burada bulunanların yüzde 50'si akrabalardan oluşuyor. Ya amcadır, ya kardeştir, ya yeğendir, ya bacı ve dayıdır. O şekilde kendi akrabalarının yanına yerleştiği için fazla sıkıntı yaşamıyoruz. Mesleği olan kendi mesleğinde çalışıyor. Kamplara yerleşmek isteyen mülteciler de var. Suruç, Derik, Süleyman Şah ve İslahiye' ye giden mülteciler var. Buradan Türkmen'i de Kürt'ü de Arap'ı da geçti" dedi.

Savaş başlamadan Tel Ebyad'la Akçakale'de yaşayan ailelerin hemen her gün sınırdan geçerek karşılıklı ziyaretler yaptıklarını belirten Ayhan, iki ilçe arasında akrabalık bağlarının güçlü olduğunu söyledi. Bu nedenle çok sayıda ailenin Akçakale'de akrabalarının yanında kaldığını vurgulayan Ayhan, "Savaş başlamadan önce aileler karşılıklı ziyaretleri gün aşırı yapardı. Biz karşı tarafın taziyesine, düğünlerine gidiyorduk. Onlar da bizimkine geliyordu. Tek bir aile gibi, tek ilçe gibiydik. O dereceye gelmiştik. Tel Abyad aşiret sistemi ile yönetildiği için tüm aşiret büyükleri ile olumlu diyaloglar geliştiriyorduk" diye konuştu.

'Aralarında bir anlaşma var'

IŞİD'in savaşmadan Tel Abyad'ı terk etmesine şaşırdığını belirten Ayhan şöyle devam etti: "Buna bir anlam veremedim. Aralarında bir anlaşma var diye düşünüyorum. O kadar savaşan örgüt burayı savaşmadan nasıl teslim etti, biraz düşündürücü."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber