Herkes için tatil alternatifi var

Tatil denilince akla deniz, kum ve güneş geliyor. Ancak tatilde gidilecek pek çok alternatif rotalar ve yapılacak eğlenceli etkinlikler bulunuyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Haziran 2015 10:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Herkes için tatil alternatifi var

SİYASİ Gündem, dertler tasalar, soğuk havalar derken yaz mevsimi kapımızı geldi çaldı. Sıcaklıkların artması ve okulların kapanmasıyla birlikte kış aylarında erken rezervasyonlardan faydalananlar tatil yolunu tuttu bile ama Ramazan dolayısıyla şehirde kalanlar, izin alamayanlar bu sıcak günlerde neler yapabilir? Tabii ki herkesin tercihi deniz ve kumdan yana ama şehirden uzaklaşamayanlar için yakın alternatiflerde yok değil? Kısa tatilleri yaz aylarında değerlendirebileceğiniz birkaç adresi sizler için belirledik.

Bir günlüğüne kaçış

- Poyrazköy: Yılların değiştiremediği balıkçı köyü Poyrazköy, Boğaz'dan Karadeniz'e çıkışta en güzel manzaraya sahip olan yerlerden biri. Uzun yıllar askeri bölge olması nedeniyle dokusunu fazla yitirmemiş bir sahili var. Restoranları ve manzarası nedeniyle tercih edilebilir. Coğrafi olarak Karadeniz ve Marmara'nın kesiştiği son nokta olması burayı özel kılıyor.

- Şile-Ağva: Yaz aylarının vazgeçilmezi ve İstanbul'a yakınlığıyla rağbet gören Şile ve Ağva, insana keyif veren bir yer. Yaz aylarında özellikle hafta sonu çok tercih edilen uzun kumsallara sahip bu yerler aile piknikleri içinde uygun.

- Polonezköy: Yeşilliklerin bin bir tonunun hakim olduğu, doğası, kır restoranları, butik otelleriyle cennetten bir köşe olan Polonezköy, İstanbul'a yakınlığı ve kahvaltılarıyla en çok tercih edilenler yerler arasında. Doğayla baş başa kalmak istiyorsanız Polonezköy mutlaka aklınızda olsun.

- Kilyos: İstanbul'un Sarıyer ilçesine bağlı, Karadeniz'e bakan sahilleriyle insanları cezbeden Kilyos, keyifli bir tatil geçirmek isteyenlere birden çok seçenek sunuyor. Yaz aylarında plajları ve partileriyle adını sıkça duyduğumuz ve şehir merkezine olan yakınlığıyla dikkat çeken Kilyos, Deniz ürünleri ve uygun otelleriyle listenizde yer alabilir.

Keyifli ve öğretici bir tatil için...

Yaz tatilinde 3 aylık süreyi hem eğlenerek hem de kendimizi geliştirerek değerlendirmek mümkün. Bunun yolu iyi bir plan yapmaktan geçiyor. Sorunsuz ve keyifli bir tatil için yapılacaklar listesi hazırladık:

- Yaz tatilinde eve kapanıp bütün gün televizyon izleyerek vakit geçirmemek ve internetin esiri olmamak için günde 2 saatten fazla ekran karşısında olmamak gerekiyor.

- Yıl boyunca anlamakta zorlandığımız derslerle ilgili özel bir çalışma yaparak eksik konularımızı tamamlanabiliriz. İlgi alanımıza göre Kitaplar okuyabiliriz. Bunun için kitap listesi yapmakta fayda var. Daha sonra okunulan kitapların konularını iyi kavramak ve unutmamak için kitapların özetini çıkabiliriz.

- Yabancı dilimizi geliştirmek için dil okullarına ve yaz kamplarına katılarak pratik yapabiliriz. Ayrıca bu kurslarda katılacağımız eğlenceli aktivitelerle hem eğlenceli hem de öğretici bir tatil geçirebiliriz.

- Müzik, resim, fotoğraf, spor kurslarına ve atölye çalışmalarına katılabiliriz. Belki burada hiç farkında olmadığınız bir yeteneğimizi keşfedebiliriz.

- Gelecekte yapmak istediğimiz mesleklerle ilgili kurslara da katılabiliriz. Bu kurslarda doktor, öğretmen, itfaiyeci, polis olarak farklı bir deneyim yaşayabiliriz.

- Ailemizle birlikte hiç gitmediğimiz tarihi yerlere gidip, oranın geçmişiyle ilgili bilgi edinebiliriz; müzeleri gezebilirsiniz.

Siyasetin ve sinemanın ustalarına veda

TÜRKİYE'nin 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve Usta Oyuncu Sümer Tilmaç aramızdan ayrıldı. Geçtiğimiz günlerde önce Türk sinemasının ve tiyatrosunun usta oyuncusu Sümer Tilmaç'ı, hemen ardından da Türk siyasi tarihinin uzun bir dönemine damgasını vuran 9. Cumhurbaşkanımız Süleyman Demirel'i kaybettik. İki ismi yakından tanıyalım istedik...

Demirel'in hayatı

Türkiye Cumhuriyeti'nin 9. Cumhurbaşkanı olarak, 40 yılı aşan siyasi hayatıyla tarihe damga vuran, kendi deyimiyle "altı kez gittiği başbakanlığa yedi kez gelen" parti lideri, Devlet Su İşleri'nin inşaat mühendisi genel müdürü, Türk siyasetinin fötr şapkalı "Baba"sı Süleyman Demirel, Isparta'nın Atabey ilçesine bağlı İslamköy'de "Paşa Dayı" Yahya Bey ile Ümmühan Hanım'ın ikinci çocuğu olarak 1 Kasım 1924'te doğdu. İlköğrenimini 1930-35'te doğduğu köyde, ortaokul ve liseyi Isparta ve Afyon'da bitirdi. Afyon Lisesi'nden 1941'de mezun olan Demirel, daha sonraki yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi adını alacak olan Mühendis Mektebi sınavlarını kazandı. İTÜ İnşaat Fakültesi'nden 1949'da mezun olan Demirel, aynı yıl Elektrik İşleri Etüd İdaresi'nde göreve başladı. Sulama ve elektrik konularında araştırma yapmak üzere ABD'ye gönderilen Demirel, yurda dönmesinin ardından, kendisine "Barajlar Kralı" unvanını getirecek Devlet Su İşleri'ne atandı. Barajlar Dairesi Başkanlığı'ndan sonra 1955'te Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü'ne getirilen Demirel, genel müdür olarak, çok sayıda baraj ve sulama projesini hayata geçirdi. Eisenhower Vakfı'nın bursiyerini alarak bir kez daha ABD'ye giden Demirel, askerlik görevi için 1960'ta genel müdürlükten ayrıldı.

27 Mayıs'tan sonra bir süre serbest mühendislik ve müteahhitlik yapan Demirel, ODTÜ'de öğretim görevlisi olarak çalıştı. Boğaz Köprüsü'nün ilk projesini hazırlayan ABD'nin uluslararası mühendislik ve müteahhitlik firması Morrison Knudsen Inc.'in Türkiye temsilciliğini üstlenen Demirel, bir dönem "Morrison Süleyman" olarak da anıldı. Siyasete 1962'de Adalet Partisi (AP) İdare Kurulu Üyesi olarak başlayan Demirel, 1979 seçimlerinden sonra MSP ve MHP'nin desteklediği azınlık hükümetinin başında yer aldı. 12 Eylül darbesiyle siyaset sahnesinden çekilmek zorunda kaldı. Partisi faaliyetten men edilen Demirel, 13 Eylül-11 Ekim tarihlerinde Hamzakoy'da zorunlu ikamete gitti. Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı Demirel, 7 yıllık görev süresinde Çankaya Köşkü'nde sayısız kabul gerçekleştirdi, 125 ülkeye gitti, yabancı devlet başkanlarını Türkiye'de ağırladı, çok sayıda ili ziyaret etti. Görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e devretti.

Tilmaç kimdir?

Sümer Tilmaç, 1964'te Arena Tiyatrosu'nda oyunculuğa başladı. 1968'de İstanbul Belediye Konservatuarı'ndan mezun oldu. Tilmaç, Münir Özkul ve Gazanfer Özcan gibi sanatçıların öğrencisi olarak yetişti. 210'dan fazla filmde rol alan Tilmaç, 60 tiyatro oyununda oynadı. Süper Baba dizisi ile evlerimize giren ve canlandırdığı karakterle gönülleri fetheden Tilmaç, Meraklı Köfteci, Vatandaş Rıza, Ah Güzel İstanbul, Gırgırıye, Kılıbık, Damga, Acı Dünyalar, Reis Bey, Kahpe Bizans ve Hemşo gibi birçok sinema filminde oynadı. 2002'de en iyi yardımcı erkek oyuncu dalında Sadri Alışık Ödülü'nü kazanan usta oyuncu, son olarak "Çakallarla Dans" filminde oynadı. Ani kalp yetmezliği nedeniyle 67 yaşında hayatını kaybetti.

Babalar Günü neden haziranın 3. pazarı?

Her yıl haziran ayının 3. pazar günü kutlanan ve tarihi 1910'lara kadar giden Babalar Günü, Washington'da yaşayan John Bruce Dodd'un altıncı kardeşinin doğumu esnasında annesinin hayatını kaybetmesinin ardından, babasının özel bir insan olduğunu düşünmesiyle başlamış. Dodd'u ve beş kardeşini babaları William Jackson Smart büyütmüş. Babasının bir yandan çalışıp, diğer yandan altı çocuğa bakmasının zorluklarını fark eden Dodd, anneler günü kutlanırken babalar gününün olmayışını büyük bir haksızlık olarak nitelendirmiş. Babasının doğum günü olan 5 Haziran'ın sadece kendi babası için değil tüm babalar için kutlanması için çalışmalara başlamış. Babalar günü ilk kez 19 Haziran 1910'da Washington'un Spokane ilçesinde kutlanılmış ve tüm ABD'ye yayılmış. Ancak resmi olarak 1924'te ABD Başkanı Calvin Coolidge'in desteğiyle kutlanan Babalar Günü, 1966'da dönemin Başkanı Lyndon Johnson'ın kararıyla, haziran ayının üçüncü pazar gününe alınarak kutlamalar yapılmış. Yaz mevsiminin başlaması ve günlerin uzamasıyla bu pazar, babalarımıza güzel bir sürpriz hazırlayabiliriz. Onlarla geçireceğimiz zaman ve alacağımız küçük hediyeler, annelerimiz kadar bu özel günde babalarımızın da kendilerini özel hissetmelerini sağlayacaktır.

Geleceğe yolculuk başladı

Bu yıl 500'e yakın öğrencisini üniversite hayatına uğurlayan Mektebim Koleji, Mezuniyet Töreni'ni Büyükçekmece Kültür Park Festival alanında gerçekleştirdi. Sanatçı Keremcem'in konseriyle eğlenen mezunlar sancak devir teslim ve sağlıkçılar için düzenlenen yemin töreninin ardından keplerini gökyüzüne attılar. Törende konuşan Mektebim Koleji Kurucusu Ümit Kalko, mezunları bugünlere kadar destekleyen ailelere teşekkür etti. Mektebim Koleji'nin öğrenci ve kampüs sayısıyla Türkiye'nin ilk üçünde yer aldığını belirten Kalko, "Bize duyduğunuz güveni bugün burada bu törenle kutluyoruz. Mektebim Koleji olarak bizimle lise hayatına başlayan ilk mezunlarımızı geleceğe uğurluyoruz. Üniversite kapılarını aralarken sizlerden onlara destek olmanızı rica ediyoruz" dedi. Mezunların hayallerini, yeteneklerini ve isteklerini göz önüne alarak meslek seçimlerini yapmalarının önemine değinen Kalko, şunları söyledi: "Öğrencilerimize hayatları boyunca doğru hedef belirlemelerini ve hiçbir zaman mücadele ruhlarını kaybetmemelerini tavsiye ediyorum. Biz, kurum olarak ihtiyaç duydukları her zaman yanlarında olacağız. eğitim hayatları boyunca tüm imkanlarımızı onlara sunarak hayallerine ulaşma yolunda çocuklarımızı destekledik."

İki kıtadan eğitim işbirliği

ABD'nin ve dünyanın prestijli üniversiteleri arasında yer alan State University of New York at Albany (SUNY) ile Mektebim Koleji eğitimde işbirliği konusunda masaya oturdu. Üniversitenin Rektör Danışmanı ve Uluslararası İlişkiler Direktörü Prof. Dr. Arash Alai, Uluslararası Eğitim Direktörü Prof. Dr. Ray Bromley ve farklı departmanlardan yetkililerin katıldığı imza töreninde yaz okulu, ortak yabancı dil eğitimi, öğrenci ve öğretmen değişimi gibi konularda işbirliği kararı alındı. Mutlu ve yaratıcı bireyler yetiştirerek, çocukların gelişen zihinsel becerilerini akademik ve sosyal olarak kullanmalarına olanak sağlayacak ve potansiyellerini ortaya çıkaracak ortamları zenginleştirmek amacıyla uluslararası işbirliklerine hız veren Mektebim Koleji, yabancı dil eğitimi konusunda başta İngilizce olmak üzere önemli projelere imza atıyor. Geniş kapsamlı Yaz Okulu programları hazırlayan Mektebim Koleji'nde State University of New York at Albany (SUNY) öğretim üyeleri dersler verecek. İşbirliği kapsamında Mektebim Koleji lise mezunları, eğitimlerine State University of New York'da sınavsız ve belirlenen indirimlerle devam edebilecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber