Reklam SMS'lerine ceza yağacak

SMS tacizinde bugüne kadar faks yöntemiyle yapılabilen şikayetlere kolaylık geliyor. Yönetmeliğin yayımlanmasının ardından özel bir link açılacak. Tüketici şikayetlerini internetten kolayca gerçekleştirecek.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 20 Haziran 2015 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Reklam SMS'lerine ceza yağacak

MİRAY ÇİMEN

Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun 2014 yılının kasım ayında yürürlüğe girdi. 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren her türlü ticari iletinin alıcının onayına bağlı olması şartını getiren düzenlemeleri içeren yönetmelik ise henüz yayımlanmadı. Yönetmeliğin yayımlanmaması ise şirketler tarafından boşluk olarak algılandı.Yönetmeliğin yürürlüğe girmemesini fırsat bilen şirketler tüketici onayı olmaksızın SMS göndermeye devam ediyor. Ancak yasada konu hakkında boşluk bulunmuyor. Geciken yönetmelik, kanunu ihlal eden şirketler hakkında cezai yaptırım uygulanmasını ortadan kaldırmıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığına konu hakkında bine yakın şikayet geldiği belirtildi. Bakanlık ise bu şikayetleri değerlendirmeye aldı. Temmuzda yayımlanması beklenen yönetmeliğin ardından, kanunu ihlal eden şirketlere ceza verilmeye başlanacağı belirtildi.

E-DEVLET ŞİFRESİ YETERLİ OLACAK

Yönetmelik ayrıca izinsiz SMS'leri gönderenleri şikayet etme yolunu da kolaylaştırıyor. Bugüne kadar tüketicinin ekran resmini çekip yazıcıdan çıktı alması ve bunu bir şikayet dilekçesiyle İl Ticaret Müdürlüğü'ne göndermesi gerekiyordu. Artık bu devir sona eriyor. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından tüketici şikayetlerini özel olarak açılacak internet sitesi üzerinden ya da E-devlet kapısı üzerinden yapabilecek. Şikayette bulunmak isteyen tüketicinin E-devlet şifresinin olması yeterli.

Üç gün içinde duracak

Temmuz ayında yayımlanması beklenen yönetmeliği getirdiği bazı düzenlemeler ise şu şekilde: Vatandaş, daha önce onay vermiş olsa dahi, hiçbir gerekçe göstermeden ticari ileti almayı reddedebilecek. Ret hakkının kullanılması, her türlü onayı geçersiz kılacak. Vatandaşın ret bildirim mesajının ardından 3 gün içinde reklam mesajları duracak.

50 bin TL'ye kadar ceza

- Reklam SMS'i almak isteyen vatandaş, onay verecek. Alıcının sessiz kalması durumunda onay istediği reddedilmiş sayılacak.

- Kullanım, bakım, bilgi, borç hatırlatma, tahsilat, teslimat mesajları için de onay aranmayacak. ? Vatandaş, SMS gönderen işletmeyi bakanlığa 6 ay içinde şikayet edebilecek. İşletmelere 1.000 TL'den 15 bin TL'ye kadar ceza verilecek. Onaysız olarak birden fazla ileti gönderilirse, ceza üst limiti 50 bin TL olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber