'Çözüm süreci' için ibre CHP'den yana

TBMM'de yemin edilmesinin ardından hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı'ndan alacak olan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP'den randevu alıp ve temaslarına başlayacak

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2015 07:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'Çözüm süreci' için ibre CHP'den yana

KIVANÇ EL

Ak Parti, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) kesin seçim sonuçlarını açıklamasının ardından koalisyon görüşmelerine hız vermeye hazırlanıyor.

Milletvekillerinin salı günü Meclis'te yemin etmesinin ardından hükümeti kurma görevini çarşamba günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan alması beklenen Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP'den randevu alacak. İlk tur görüşmelerde genel ilkeler konuşulacak ve daha sonra temas Davutoğlu'nun işaret edeceği partiyle, belirlenecek isimler üzerinden yürüyecek.

Davutoğlu'nun CHP ve MHP görüşmeleri için ayrı ayrı komisyonlar oluşturması beklenirken hafta sonu yapacağı görüşmelerin ardından komisyonu kurması bekleniyor.

'CHP olur ama...'

Ak Parti kurmayları, CHP ve MHP ile alt düzeyde resmi olmayan gizli temaslar sürdürmeye ise devam ediyor. Alt düzeydeki temaslarda yapılan değerlendirmeler liderlere de aktarılıyor. Ak Parti cephesinde CHP ile koalisyona daha sıcak bakılıyor. CHP ile koalisyon istenmesinde çözüm sürecine yönelik CHP'nin daha sıcak tutumunun bulunması ana etken. CHP ile bazı Anayasa değişikliklerinin de görüş birliği içinde yapılabileceği vurgulanıyor.

'İtiraz ilkelere değil'

CHP ile alt düzey temaslarda da bunlara dikkat çekiliyor. CHP'nın açıkladığı 14 maddelik koalisyon ilkelerine ilişkin de Ak Parti'de ciddi bir itiraz bulunmadığı kaydedildi.

Ak Parti'nin içerikten ziyade önceden bu tarz şartların daha görüşmeler yapılmadan açıklanmasına tepki olduğu belirtiliyor. CHP ile uzun süreli koalisyon kurma hesabına karşılık, CHP ve MHP'nin koalisyon şanslarının eşit olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

'Süreç'in yeri Meclis

MHP ile görüşmelerde ise tıkanma yaşanmaması için çözüm sürecinin Meclis çatısı altında değerlendirilmesi önerisi Gündeme getirilecek. Her iki partiyle yapılan temaslarda bakanlık dağılımına ilişkin konuların da gündeme geldiği iddia ediliyor.

CHP ve MHP ile yapılan görüşmelerde Ak Parti cephesinin, "Cumhurbaşkanı yüzde 52 ile seçildi, sürekli makamın tartışılması süreci tıkamaya yönelik adımlar" mesajı verdiği ve Cumhurbaşkanı ile ilgili tartışma yapılmasını istemediği kaydedildi. Her iki partinin de Cumhurbaşkanı'na yönelik sert tutumunun koalisyon görüşmelerinde de ana gündem konusu olması bekleniyor. Davutoğlu'nun da görüşmeler öncesinde, "Sürekli kapıları kapatan açıklamalar yapılıyor. Bunun kimseye faydası yok. Ak Parti seçimden kaçmaz ancak ortak şartlarda anlaşmak istiyoruz. Bu nedenle çıkıp 'her türlü görüşmeye varız' açıklamasının yapılması daha sağlıklı olur" yorumunu yaptığı kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber