AK Parti'de '1991' endişesi

O tarihte ne olmuştu?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 28 Haziran 2015 10:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AK Parti'de '1991' endişesi

Volkan YANARDAĞ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 7 Haziran seçimleri sonrası parti teşkilatlarından anketlere, milletvekillerinden akademisyenlere kadar toplumun birçok kesimiyle istişareleri sürdürüyor. Davutoğlu, MHP ile koalisyonun, "daha uyumlu" yürüyeceği yönünde sonuçlarla karşılaşıyor.

Ancak partide yapılan analizlerde, Refah Partisi'nin 1991 genel seçimlerinde yaptığı seçim ittifakı hatırlatılarak, "Kürt oylarının tamamını kaybedebiliriz" endişesi dile getiriliyor. HDP'nin barajı aşma motivasyonuyla Doğu ve Güneydoğu'da ciddi bir üstünlük elde etttiği düşünüldüğünde, MHP ile yapılacak bir koalisyonun "Bölgeyi tamamen kaybetme" anlamına gelebileceği ifade ediliyor. Analizlerde, 1991 yılında Necmettin Erbakan liderliğindeki Refah Partisi ile Alparslan Türkeş yönetimindeki MÇP ittifakının yüzde 17'ye yakın bir oya ulaşmasına karşın Refah Partisi'nin Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yarı yarıya oy kaybına uğradığı tespitine yer veriliyor.

91'DE NE OLMUŞTU?

1991'de Refah Partisi, MHP'nin öncülüğünde MÇP ve Islalahçı Demokrasi Partisi ile seçim ittifakı yapmıştı. Yüzde 17 oy alan ittifak, 62 milletvekili çıkarmış, en büyük başarıyı da milliyetçi muhafazakar eğilimlerin güçlü olduğu Konya, Erzurum, Sivas, Yozgat, Kayseri ve Kahramanmaraş gibi illerde göstermişti. Dönemin İstanbul İl Başkanı Tayyip Erdoğan seçim sonrası Kürt Raporu hazırlayarak, RP Genel Başkanı Necmettin Erbakan'a sunmuştu. Refah Partisi, 91 seçimlerinde Kürt tabanını ciddi oranda kaybetmişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber